Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Alžbeta II. nenavštívi Severné Írsko; lekári jej radia odpočívať

Na archívnej snímke britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Britská kráľovná má 95 rokov a je najdlhšie vládnúcim britským panovníkom a zároveň najdlhšie vládnúcou ženskou panovníčkou v dejinách.

Londýn 20. októbra (TASR) - Buckinghamský palác v stredu oznámil, že kráľovná Alžbeta II. prijala odporúčania lekárov a zrušila plánovanú cestu do Severného Írska. Namiesto toho bude "niekoľko dní" odpočívať. Informovala o tom agentúra AP.

Palác k tomuto rozhodnutiu neposkytol konkrétne informácie, ale tvrdí, že panovníčka má "dobrú náladu, len je sklamaná z toho, že už nebude môcť navštíviť Severné Írsko", kde mala vo štvrtok a v piatok naplánovanú sériu stretnutí.

Buckinghamský palác zároveň dodal, že Alžbeta II. "posiela najvrúcnejšie želania ľuďom v Severnom Írsku a teší sa na návštevu v budúcnosti".

Britská spravodajská televízia Sky News v tejto súvislosti informovala, že kráľovnino rozhodnutie nesúvisí s koronavírusovou pandémiou. Agentúra AFP pripomína, že Alžbeta II. sa v utorok na Windsorskom hrade zúčastnila recepcie pre medzinárodných lídrov, ktorí boli pozvaní na vládny investičný summit. Prostredníctvom videoprenosu tiež v ten istý deň prijala veľvyslancov Japonska a EÚ. AFP však zároveň dodala, že panovníčku minulý týždeň britské médiá po prvý raz zachytili na verejnosti používať vychádzkovú paličku.

Alžbeta II. má 95 rokov a je najdlhšie vládnúcim britským panovníkom a zároveň najdlhšie vládnúcou ženskou panovníčkou v dejinách. Od roku 2016 je aj najdlhšie vládnúcim súčasným panovníkom na svete.