Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Alžírsko a Rusko chcú posilniť vojenské vzťahy

Tajomník ruskej rady pre národnú bezpečnosť Nikolaj Patrušev. Foto: TASR/AP/Vahid Salemi

Moskva je už desaťročia hlavným dodávateľom zbraní do Alžírska, ktoré má jednu z najsilnejších armád v Afrike.

Alžír 28. februára (TASR) - Veliteľ alžírskej armády v pondelok prijal najvyššie postaveného bezpečnostného predstaviteľa Ruska. Cieľom ich stretnutia bolo posilnenie vojenských vzťahov, uviedlo ministerstvo obrany v Alžíri. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry AFP.

Generál Sajíd Čengríha povedal, že návšteva tajomníka ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa odráža "pevné želanie oboch krajín posilniť ich historické a strategické partnerstvo, najmä v oblasti vojenskej spolupráce", uvádza sa vo vyhlásení.

Patrušev uviedol, že Rusko pracuje na "ďalšom posilnení" vzájomných vzťahov. Podľa záberov, ktoré odvysielala alžírska štátna televízia, sa Patrušev stretol aj s alžírskym prezidentom Abdalom Madžídom Tabbúnim, ktorý má v máji navštíviť Rusko.

Moskva je už desaťročia hlavným dodávateľom zbraní do Alžírska, ktoré má jednu z najsilnejších armád v Afrike.

Alžírsko, hlavný dodávateľ plynu do Európy, ktorá ho má nedostatok, udržiava vrelé vzťahy nielen s európskymi susedmi, ale aj s Moskvou - a to napriek prebiehajúcej ruskej agresii na Ukrajine.

Bilaterálne obchody medzi Ruskom a Alžírskom mali v roku 2021 hodnotu troch miliárd dolárov, a to aj napriek covidovej pandémii.