Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Alžírsko prerušilo diplomatické vzťahy s Marokom pre nepriateľské činy

Ramtane Lamamra, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Alžírsko minulý týždeň oznámilo, že prehodnotí svoje diplomatické vzťahy s Marokom, pričom Rabat obvinilo zo zodpovednosti za ničivé lesné požiare na severe krajiny.

Alžír 24. augusta (TASR) - Alžírsko prerušilo v utorok diplomatické styky s Marokom. Oznámil alžírsky minister zahraničných vecí Ramtane Lamamra s tým, že k takémuto kroku krajina pristúpila v dôsledku "nepriateľských činov" Rabatu, informuje agentúra AFP.

"Alžírsko sa rozhodlo od dnešného dňa prerušiť diplomatické styky s Marockým kráľovstvom," povedal Lamamra na tlačovej konferencii čítajúc tak z vyhlásenia prezidenta.

Alžírsko minulý týždeň oznámilo, že prehodnotí svoje diplomatické vzťahy s Marokom, pričom Rabat obvinilo zo zodpovednosti za ničivé lesné požiare na severe krajiny. "História ukazuje, že Marocké kráľovstvo nikdy neprestalo s nepriateľskými akciami voči Alžírsku," povedal v utorok Lamamra.

Pri rozsiahlych požiaroch, ktoré vypukli 9. augusta počas vlny extrémneho tepla, zahynulo najmenej 90 ľudí, pričom vyše 30 z nich boli vojaci, pripomína AFP.

Predstavitelia Alžírska obvinili z podpaľačstva hnutie za nezávislosť regiónu Kabýlia ležiaceho na severe Alžírska, ktorý je domovom etnickej menšiny Berberov. Na svedomí majú podľa alžírskej vlády aj lynč muža krivo obvineného z podpaľačstva.

Vláda v Alžíri minulý týždeň navyše obvinila Maroko z podpory týchto povstalcov z Kabýlie, ktorých považuje za teroristov.

Vzťahy medzi týmito dvoma susednými severoafrickými štátmi sú dlhodobo napäté, najmä pre sporné územie Západnej Sahary, rozľahlej púštnej oblasti na atlantickom pobreží Afriky. Región je bývalou kolóniou Španielska a právo naň si nárokuje marocké kráľovstvo, ako aj separatisti z frontu Polisario podporovaní Alžírskom bojujúci za nezávislosť Západnej Sahary. Maroko má v oblasti pod kontrolou 80 percent územia vrátane lokalít na ťažbu fosfátu a lukratívnych oblastí rybolovu.