Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Alžírsky básnik a exminister kultúry nebude kandidovať vo voľbách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Míhúbí je jedným z najplodnejších alžírskych spisovateľov - vydal 48 svojich diel.

Alžír 7. januára (TASR) - Alžírsky básnik Izz ad-Dín Míhúbí, exminister kultúry a prezidentský kandidát, v sobotu oznámil, že odchádza z politiky. Súčasne poprel medializované tvrdenia, že v prezidentských voľbách v roku 2024 bude protikandidátom súčasného prezidenta Abdala Madžída Tabbúna.

V súčasnosti 64-ročný Míhúbí ešte v roku 2020 vyhlásil, že sa vzdá svojich povinností v Demokratickom národnom zhromaždení - bývalej vládnucej strane v Alžírsku -, aby sa mohol plne venovať písaniu, sústrediť sa na svoju "intelektuálnu a literárnu prácu" a pokračovať v "službe svojej krajine rôznymi spôsobmi".

Tento plodný novinár, spisovateľ a básnik bol v rokoch 1997 až 2002 poslancom alžírskeho parlamentu. Potom zastával rôzne posty v štátnych inštitúciách vrátane funkcie riaditeľa verejnoprávneho rozhlasu a národnej knižnice a dostal sa aj do vlády dlhoročného prezidenta Abdala Azíza Butefliku, ktorý bol v roku 2019 zosadený.

Po tom, ako v rokoch 2008-10 Míhúbí pôsobil ako minister komunikácií, sa v roku 2015 stal ministrom kultúry, ktorým bol do 31. marca toho istého roku, čo bolo dva dni pred Buteflikovou rezignáciou v dôsledku masových pouličných protestov.

Míhúbí sa následne uchádzal o funkciu prezidenta. Stalo sa tak v prvých voľbách po Buteflikovom zosadení. Súboj s Tabbúnom však Míhúbí prehral.

Míhúbí je jedným z najplodnejších alžírskych spisovateľov - vydal 48 svojich diel. Je držiteľom mnohých alžírskych a arabských literárnych ocenení. Počas svojho pôsobenia v štátnej službe nebol nikdy obvinený z protiprávneho konania - na rozdiel od viacerých členov svojej strany Demokratické národné zhromaždenie, ktorí boli obvinení napr. z korupcie, konštatovala britská stanica BBC