Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Alžírsky opozičny politik dostal dva roky väzenia za urážku prezidenta

Abdal Madžíd Tabbún, archívne foto. Foto: TASR/AP

Alžírska justícia obžalovala Gharesa z urážania prezidenta krajiny Abdala Madžída Tabbúna a šírenia informácií, ktoré by mohli poškodiť národnú jednotu a verejný poriadok, dodala CNLD.

Alžír 9. januára (TASR) - Alžírsky súd odsúdil v nedeľu opozičného politika na dva roky odňatia slobody za viaceré obvinenia vrátane urážky prezidenta, uviedla tamojšia skupina brániaca práva zadržiavaných (CNLD). Informovala o tom agentúra AFP.

Príslušníka ľavicového Demokratického a sociálneho hnutia Fethiho Gharesa zadržali alžírske bezpečnostné zložky vlani v júni, pričom zároveň prehľadali jeho dom.

Súd vymeral 47-ročnému Gharesovi trest "dvoch rokov väzenia a pokutu 200.000 dinárov (1262 eur)," priblížila CNLD.

Alžírska justícia obžalovala Gharesa z urážania prezidenta krajiny Abdala Madžída Tabbúna a "šírenia informácií, ktoré by mohli poškodiť národnú jednotu" a verejný poriadok, dodala CNLD.

Očakáva sa, že Ghares sa voči rozhodnutiu súdu odvolá. Tento odsúdený člen alžírskej ľavicovej opozície sa v roku 2019 pridal k protestnému hnutiu Hirak, ktoré organizovalo masové demonštrácie proti dlhoročnému prezidentovi Abdalovi Azízovi Buteflikovi, čo viedlo k jeho odstúpeniu v apríli 2019, pripomína AFP.

Hnutie Hirak sa však po dosiahnutí svojho cieľa nerozpadlo a naďalej vyzýva na reformy alžírskeho politického systému. V alžírskych väzniciach sa v súčasnosti nachádza viac ako 200 ľudí spájaných s týmto hnutím, tvrdí CNLD.