Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ambasáda USA privítala zámer premenovať moskovské námestie

Na snímke zahmlené Červené námestie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ruské úrady pritom interpretovali svoj zámer premenovať toto moskovské námestie celkom inak ako americká ambasáda.

Moskva 20. mája (TASR) - Americké veľvyslanectvo v Moskve v piatok uviedlo, že ho prekvapil, avšak nepohoršil návrh na premenovanie námestia, s ktorým v Moskve susedí, na Námestie obrancov Donbasu. Podľa agentúry Reuters tým chcelo naznačiť, že takýto názov bude vlastne poctou ukrajinským vojakom bojujúcim v Donbase proti ruskej agresii.

"Sme prekvapení, nie pohoršení, návrhom ruskej vlády premenovať časť centra Moskvy blízko americkej ambasády na Námestie obrancov Donbasu, podľa všetkého preto, aby si uctili ukrajinských vojakov, ktorí statočne bránia svoju vlasť pred agresiou Kremľa," uviedlo americké veľvyslanectvo v Moskve. "Krajina by mala poznať svojich hrdinov," dodalo.

Ruské úrady pritom interpretovali svoj zámer premenovať toto moskovské námestie celkom inak. Moskovské mestské zastupiteľstvo ešte v stredu uviedlo, že jeho členovia zvažujú, že premenujú spomínané námestie na počesť vojakov, ktorí bojujú v Donbase na východe Ukrajiny proti údajným ukrajinským nacistom.

Rusko totiž na začiatku invázie na Ukrajinu označilo za jeden dôvodov, pre ktorý do tejto susednej krajiny vyslalo vojakov, práve ochranu rusky hovoriacich obyvateľov pred nacistickými alebo fašistickým prenasledovaním, pripomína Reuters.

Ukrajina a západné krajiny však tieto ruské tvrdenia označujú za nepodloženú zámienku pre ničím nevyprovokovaný akt agresie. Spojené štáty a ich západní spojenci preto rôznymi spôsobmi, finančnou či vojenskou pomocou, ako aj protiruskými sankciami, pomáhajú Ukrajine v konflikte s Ruskom.