Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ambasáda USA je v Moskve na adrese nazvanej po separatistoch v Donbase

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Názov bol vybraný prostredníctvom verejného hlasovania, do ktorého sa podľa radnice zapojilo takmer 280.000 ľudí.

Moskva 22. júna (TASR) - Moskovské úrady v stredu oznámili zmenu adresy, na ktorej v ruskom hlavnom meste sídli americká ambasáda. Tá sa teraz nachádza na Námestí Doneckej ľudovej republiky č. 1, čo odkazuje na samozvaný štátny útvar proruských separatistov v Donbase. Informuje o tom agentúra AFP.

"Veľvyslanectvo Spojených štátov v Rusku má novú oficiálnu adresu," oznámila moskovská radnica s tým, že k zmene došlo v dôsledku toho, že sa rozhodla pomenovať dovtedy bezmenné otvorené priestranstvo pred hlavným vchodom do ambasády.

Americká ambasáda predtým sídlila na adrese Boľšoj Deviatinskij č. 8. K zmene názvu došlo po tom, ako členovia moskovského mestského zastupiteľstva navrhli pomenovať zmienené priestranstvo na počesť "obrancov Donbasu". Názov bol vybraný prostredníctvom verejného hlasovania, do ktorého sa podľa radnice zapojilo takmer 280.000 ľudí.

Rusko krátko pred spustením invázie na Ukrajinu uznalo nezávislosť dvoch odštiepeneckých regiónov v Donbase s prevažne ruským obyvateľstvom - samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (ĽLR). Za jeden z dôvodov invázie označilo práve ochranu rusky hovoriacich obyvateľov pred prenasledovaním ukrajinskými nacistami alebo fašistami.

AFP pripomína, že USA pomenovali v roku 2018 ulicu pred ruskou ambasádou vo Washingtone po zavraždenom ruskom opozičnom politikovi Borisovi Nemcovovi, ktorého vo februári 2015 zastrelili v centre Moskvy.