Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ambasáda USA v Mali varuje pred teroristickými útokmi

Na archívnej snímke vojaci v Mali. Foto: TASR/AP

Diplomatická misia Spojených štátov spresnila, že útoky by sa mohli odohrať v miestach často navštevovaných osobami zo zahraničia.

Bamako 30. apríla (TASR) - Americké veľvyslanectvo v Mali varuje pred možnými teroristickými útokmi na reštaurácie, hotely a ambasády v hlavnom meste Bamako. Napísala o tom v sobotu agentúra DPA.

Diplomatická misia Spojených štátov spresnila, že útoky by sa mohli odohrať v miestach často navštevovaných osobami zo zahraničia. Cez víkend sa totiž končí moslimský pôstný mesiac ramadán, a preto násilnosti tohto druhu nie sú teoreticky vylúčené.

Veľvyslanectvo odporučilo občanom Spojených štátov, aby sa v uvedenom období vyhýbali preľudneným miestam, nepútali príliš na seba verejnú pozornosť a pozorne sledovali prostredie, v ktorom sa práve nachádzajú.

V severoafrickej krajine Mali je v súčasnosti aktívnych niekoľko ozbrojených skupín. Niektoré z nich prisľúbili vernosť organizácii Islamský štát alebo teroristickej sieti al-Káida.

Mali má približne 21 milión obyvateľov a už takmer rok tam vládne vojenská junta. Navyše, v dôsledku krvavého konfliktu, ktorý sa začal v roku 2012 a neskôr sa rozšíril do susedných štátov Burkina Faso a Niger, sú rozsiahle oblasti krajiny mimo akejkoľvek kontroly vlády.