Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Američan stíhaný za špionáž sa vo väzení pokúsil o samovraždu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Matthewa Heatha zatkli vo Venezuele v septembri 2020.

Washington 22. júna (TASR) - Američan väznený vo Venezuele na základe obvinenia zo špionáže a plánovania útokov na ropné a elektrické zariadenia sa vo väzení pokúsil o samovraždu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, podľa ktorej ministerstvo zahraničných vecí USA monitoruje správy o jeho zdravotnom stave.

Matthewa Heatha zatkli vo Venezuele v septembri 2020 pre údajný "terorizmus" a venezuelský prezident Nicolás Maduro ho obvinil zo špionáže a plánovania útokov na ropné a elektrické zariadenia, približuje agentúra AFP.

Hovorca jeho rodiny v utorok večer potvrdil, že Heath "stále bojuje o život". Heathov právnik Guillermo Heredia však uviedol, že jeho mandant, bývalý príslušník námornej pechoty, je "už mimo nebezpečenstva".

AFP pripomenula, že Heath nie je jediným Američanom zadržaným vo Venezuele, ktorej vzťahy s USA sú veľmi napäté, keďže Caracas viní Biely dom z plánov na zvrhnutie Madurovho režimu.

Vo Venezuele sú väznení aj Airan Berry a Luke Denman, ktorí sa podľa venezuelských úradov v máji 2020 údajne pokúsili o Madurovo zosadenie. Dvojica Američanov bola v tom istom roku odsúdená na 20 rokov väzenia za terorizmus.

Okrem toho je vo Venezuele od roku 2017 zadržiavaných päť bývalých vedúcich pracovníkov spoločnosti Citgo – štyria americkí občania narodení vo Venezuele a jeden s trvalým pobytom v USA –, ktorí sú obvinení z korupcie. Washington požaduje ich prepustenie.

V marci boli z väzenia vo Venezuele prepustení a do USA vrátení dvaja americkí občania – Jorge Alberto Fernandez a bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Citgo Gustavo Cardena. K ich oslobodeniu došlo po stretnutí delegácie Spojených štátov na vysokej úrovni s Madurom.