Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Američania podnikli nálet na vodcov al-Káidy v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americké sily podnikli nálet na popredných vodcov al-Káidy na ich schôdzke neďaleko sýrskeho Idlibu, uviedla hovorkyňa Centrálneho velenia armády Spojených štátov (CENTCOM) Beth Riordanová.

Bejrút 23. októbra (TASR) - Americká armáda vo štvrtok uviedla, že podnikla útok bezpilotným lietadlom na vodcov teroristickej siete al-Káida na severozápade Sýrie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"Americké sily podnikli nálet na popredných vodcov al-Káidy na ich schôdzke neďaleko sýrskeho Idlibu," uviedla hovorkyňa Centrálneho velenia armády Spojených štátov (CENTCOM) Beth Riordanová.

"Odstránenie týchto vodcov al-Káidy v Sýrii naruší schopnosť tejto teroristickej organizácie ďalej plánovať a uskutočňovať globálne útoky ohrozujúce občanov USA, našich partnerov a nevinných civilistov," vysvetlila Riordanová. Počet obetí útoku neuviedla.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Spojenom kráľovstve predtým informovalo, že pri nálete neidentifikovaného bezpilotného lietadla na severozápade Sýrie zahynulo vo štvrtok 14 džihádistov vrátane piatich cudzincov a šiestich veliteľov.

SOHR uviedlo, že k útoku došlo v oblasti mesta Salkín v provincii Idlib, a to v čase "večerného stretnutia džihádistov".

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán povedal, že totožnosť zabitých cudzincov nie je zatiaľ známa, dvaja z usmrtených sýrskych veliteľov však boli podľa neho z aliancie radikálnych islamistických skupín Haját Tahrír aš-Šám.

Médiá napojené na Haját Tahrír aš-Šám informovali, že pri nálete bol zasiahnutý "stan patriaci jednému z hodnostárov", pričom zahynulo niekoľko ľudí.