Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Američanku, ktorá cvičila džihádistky, odsúdili na 20 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Členky jednotky sa učili, ako používať automatické zbrane, odpaľovať granáty a detonovať pásy s výbušninami. Niektoré z "bojovníčok" mali len okolo 10 rokov.

Alexandria 1. novembra (TASR) - Na 20 rokov väzenia odsúdili v utorok Američanku Allison Flukeovú-Ekrenovú, ktorá v Sýrii viedla ženský prápor extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Štyridsaťdvaročná bývalá učiteľka, ktorá pochádza z Kansasu a v dospelosti konvertovala z kresťanstva na islam, sa priznala k tomu, že počas pobytu v Sýrii viedla výcvik zhruba 100-člennej jednotky IS zloženej zo žien a dievčat.

Členky jednotky sa učili, ako používať automatické zbrane, odpaľovať granáty a detonovať pásy s výbušninami. Niektoré z "bojovníčok" mali len okolo 10 rokov.

Flukeová-Ekrenová takisto priznala vinu z plánovania útokov na rôzne ciele na území Spojených štátov vrátane univerzity či obchodného domu.

Verdikt nad ňou vyniesol v utorok federálny súd v meste Alexandria v štáte Virgínia, ktorý jej udelil maximálny možný trest za vznesené obvinia z poskytovania materiálnej podpory teroristickej organizácii.

O udelenie maximálneho trestu požiadali súd aj jedna z dcér a najstarší syn obžalovanej, ktorí tvrdili, že ich matka fyzicky a sexuálne zneužívala. Odsúdená však obvinenia zo zneužívania poprela.

Vo svojej záverečnej reči žiadala súd, aby jej udelil len mierny dvojročný trest a dostala tak šancu ešte vychovávať svoje ešte nedospelé deti.