Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americká ambasáda v Kyjeve občanom USA: Zvážte odchod z Ukrajiny

Na snímke, ktorú poskytlo ruské ministerstvo obrany v utorok 25. januára 2022, ruský vrtuľník KA-52 letí počas vojenského cvičenia. Foto: TASR/AP

Veľvyslanectvo vo vyhlásení upozornilo, že bezpečnostná situácia na Ukrajine sa môže kedykoľvek "náhle zhoršiť".

Kyjev 26. januára (TASR) - Americká ambasáda v Kyjeve vyzvala v stredu občanov USA na Ukrajine, aby "zvážili bezodkladný odchod" pre obavy z ruskej invázie. Informovala o tom agentúra AFP.

Veľvyslanectvo vo vyhlásení upozornilo, že bezpečnostná situácia na Ukrajine sa môže kedykoľvek "náhle zhoršiť".

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová v stredu zopakovala tvrdenie Bieleho domu, že ruský prezident Vladimir Putin je pripravený použiť "do polovice februára" proti Ukrajine vojenskú silu.

Americký rezort diplomacie prikázal v nedeľu večer rodinám svojich diplomatov v Kyjeve opustiť Ukrajinu pre "pretrvávajúcu hrozbu" ruského útoku. Washington zároveň rozhodol, že zamestnanci americkej ambasády v Kyjeve, ktorí nie sú nevyhnutne potrební pre jej fungovanie, môžu "dobrovoľne" opustiť krajinu.

Predstaviteľ amerického ministerstva vtedy povedal novinárom, že Washington v prípade ruského útoku na Ukrajinu nedokáže zaručiť evakuáciu amerických občanov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí rázne odmietlo obvinenia, že plánuje inváziu na Ukrajinu, a obvinilo členské štáty NATO zo šírenia dezinformácií.