Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Americká diplomacia varovala občanov pred cestovaním do Pakistanu

Ministerstvo súčasne vyzvalo tých Američanov, ktorí sa už v Pakistane nachádzajú, a nemienia krajinu v najbližších dňoch opustiť, aby sa vyhli účasti na akýchkoľvek protestných akciách.

Washington 20. septembra (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí varovalo dnes občanov USA, aby necestovali do Pakistanu. Dôvodom sú početné protesty a demonštrácie v mnohých pakistanských mestách.

Ministerstvo súčasne vyzvalo tých Američanov, ktorí sa už v Pakistane nachádzajú, a nemienia krajinu v najbližších dňoch opustiť, aby sa vyhli účasti na akýchkoľvek protestných zhromaždeniach.

Washington upozorňuje, že protesty zo strany prívržencov al-Káidy a hnutia Taliban, ako aj "rôznych domácich militantných sektárskych skupín predstavujú riziko pre amerických občanov v Pakistane".

Varovanie prichádza v čase, keď sa v moslimských krajinách rozpútalo množstvo protiamerických protestov, ktoré súvisia s zverejnením upútavky k v USA vyprodukovanému filmu znevažujúcemu proroka Mohameda. Obeťou útoku na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází sa stal minulý týždeň americký veľvyslanec a ďalší traja Američania.

V Pakistane sa uskutočnili demonštrácie už v najmenej desiatich mestách.

Vzťahy medzi USA a dlhoročným spojencom Pakistanom sa v uplynulých mesiacoch skomplikovali po tom, ako americké komando vlani zabilo na pakistanskom území vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina a uskutočnilo množstvo útokov bezpilotnými lietadlami, ktorých terčom sú islamistickí vzbúrenci pôsobiaci najmä v kmeňovej oblasti pri hraniciach s Afganistanom.