Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Americká lietadlová loď operuje na cvičení pri Kórejskom polostrove

Námorníci kráčajú na palube amerického bojového plavidla USS Abraham Lincoln počas manévrov v Perzskom zálive 19. mája 2019. Foto: TASR/AP

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že v medzinárodných vodách eviduje americkú lietadlovú loď, ale správu o japonsko-amerických cvičeniach nekomentovalo.

Washington/Soul 12. apríla (TASR) - Úderná skupina americkej lietadlovej lode USS Abraham Lincoln sa zúčastňuje na vojenských cvičeniach spolu s japonskými silami vo vodách pri Kórejskom polostrove. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany. V utorok o tom informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Japonsko-americké cvičenie sa koná v čase rastúceho napätia okolo severokórejských raketových testov. Americkí predstavitelia sa obávajú, že Severná Kórea by mohla v najbližších dňoch vykonať podzemný jadrový test, uviedli juhokórejské médiá.

Úderná skupina americkej lietadlovej lode sa vo vodách medzi Južnou Kóreou a Japonskom nachádza prvýkrát od roku 2017. Vtedy tri americké lietadlové lode – USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt a USS Nimitz – v blízkosti Kórejského polostrova demonštrovali silu voči Severnej Kórei, ktorá v tom čase vykonávala raketové a jadrové skúšky.

Lietadlová loď USS Abraham Lincoln by mala v Japonskom mori operovať tri až päť dní, informovala juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Hovorca amerických síl v Kórei (USFK) odmietol poskytnúť bližšie informácie k plánovaným alebo prebiehajúcim cvičeniam.

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že v medzinárodných vodách eviduje americkú lietadlovú loď, ale správu o japonsko-amerických cvičeniach nekomentovalo.

Poradcovia novozvoleného juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola počas minulotýždňovej návštevy Washingtonu požiadali Spojené štáty o premiestnenie amerických lietadlových lodí, strategických bombardérov a ponoriek ku Kórejskému polostrovu, informuje Reuters.

Severná Kórea v minulosti kritizovala americké vojenské cvičenia v regióne za zvyšovanie napätia.