Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americká lietadlová loď po prvý raz vyplávala pod velením ženy

Na archívnej snímke z 19. augusta 2021kapitánka amerického vojenského námorníctva Amy Bauernschmidtová (vľavo), ktorá prevzala velenie nad americkou lietadlovou loďou USS Abraham Lincoln počas slávnostnej výmeny velenia na lodi v prístave v San Diegu. Foto: TASR

Bauernschmidtová kariéru začala ako vojenská pilotka vrtuľníkov, na konte má viac než 3000 letových hodín.

San Diego 5. januára (TASR) - Americká lietadlová loď USS Abraham Lincoln na atómový pohon vyplávala tento týždeň z prístavu v San Diegu pod velením kapitánky Amy Bauernschmidtovej. V dejinách vojenského námorníctva USA ide o prvý prípad, keď lietadlovú loď vedie žena, informovala v stredu tlačová agentúra AP.

Bauernschmidtová oficiálne prevzala velenie nad týmto plavidlom triedy Nimitz už vlani v auguste, operačného nasadenia sa dočkala až v prvých dňoch tohto roka. Na USS Abraham Lincoln slúžila predtým ako dôstojníčka. Lietadlová loď vyplávala v pondelok ako súčasť útočnej skupiny na misiu do Indo-Pacifiku.

Bauernschmidtová (51) je absolventkou Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) a armádneho vzdelávacieho inštitútu Naval War College. Kariéru začala ako vojenská pilotka vrtuľníkov, na konte má viac než 3000 letových hodín. Do októbra 2020 velila na výsadkovom a transportnom plavidle USS San Diego.

Lietadlová loď USS Abraham Lincoln je v aktívnej službe od roku 1989. Vo výzbroji má 90 lietadiel a vrtuľníkov. Posádku tvorí 3200 námorníkov a 2480 príslušníkov leteckého personálu. Jej súčasným domovským prístavom je kalifornské San Diego. Plavidlo má dĺžku 333 metrov, šírku 77 metrov a plný výtlak 105.670 ton.

Prvými ženami, ktoré slúžili v amerických námorných silách, boli na začiatku 20. storočia zdravotné sestry. K rozsiahlemu nasadeniu žien v týchto zložkách došlo počas druhej svetovej vojny. Vojenské námorníctvo USA prijalo svoju prvú pilotku v roku 1974. Ženy boli prvýkrát pridelené na bojovú loď v roku 1994.