Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Americká snemovňa schválila zákon o predchádzaní domácemu terorizmu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Išlo o reakciu na rastúci tlak vyvíjaný na Kongres, aby sa zaoberal násilím páchaným zbraňami a útokmi stúpencov ideológie o nadradenosti ľudí bielej rasy.

Washington 19. mája (TASR) - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v reakcii na masovú streľbu v meste Buffalo v štáte New York schválila v noci na štvrtok zákon, ktorý vyčlení viac federálnych zdrojov na predchádzanie domácemu terorizmu a boji proti nemu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Snemovňa návrh zákona schválila pomerom hlasov 222:203. Išlo o reakciu na rastúci tlak vyvíjaný na Kongres, aby sa zaoberal násilím páchaným zbraňami a útokmi stúpencov ideológie o nadradenosti ľudí bielej rasy.

Prijaté opatrenie má zabrániť ďalšiemu útoku podobnému tomu, ktorý sa v sobotu odohral v Buffale. Polícia za páchateľa označila 18-ročného Paytona Gendrona, ktorý zastrelil desiatich Afroameričanov. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) túto streľbu vyšetruje ako trestný čin z nenávisti a prípad rasovo motivovaného násilného extrémizmu.

Zástancovia schváleného zákona tvrdia, že vyplní medzery v zdieľaní spravodajských informácií medzi ministerstvom spravodlivosti, ministerstvom pre vnútornú bezpečnosť a FBI, aby mohli lepšie sledovať a reagovať na rastúcu hrozbu belošského extrémistického terorizmu.

Na základe v súčasnosti platného zákona už zmienené tri federálne úrady zabezpečujú vyšetrovanie, prevenciu a stíhanie prípadov domáceho terorizmu. Nová schválená právna norma by však okrem iného od každého z nich vyžadovala, aby otvorili kancelárie špeciálne venované týmto úlohám.