Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Americká veľvyslankyňa sa stretla s Cichanovskou

Predstaviteľka bieloruskej opozície a bývalá prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Cichanovská na stretnutí s veľvyslankyňou zdôraznila svoju víziu slobodného Bieloruska.

Vilnius 21. apríla (TASR) - Nová veľvyslankyňa USA v Bielorusku Julie Fisherová sa v stredu stretla s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou. Stretnutie prebehlo v hlavnom meste Litvy Vilnius, kam odišla Cichanovská po vlaňajších sporných prezidentských voľbách v Bielorusku, približuje agentúra AP.

Stredajšiu schôdzku Fisherová označila za "jasný signál toho, že USA stoja po boku bieloruských občanov". Zároveň apelovala na medzinárodné spoločenstvo, aby otvorene poukazovalo na súčasné politické dianie v Bielorusku a žiadalo okamžité prepustenie všetkých tamojších politických väzňov.

Fisherová - ktorá je prvou veľvyslankyňou USA v Bielorusku za posledných 13 rokov - bude istý čas svoje pracovné povinnosti vykonávať z Vilniusu, keďže bieloruské úrady jej ešte stále nevydali víza, píše spravodajský portál BelSat.eu s odvolaním na sa litovskú verejnoprávnu stanicu LRT.

Cichanovská na stretnutí s veľvyslankyňou zdôraznila svoju víziu slobodného Bieloruska. "Chcem vidieť nezávislé, slobodné Bielorusko, ktoré buduje priateľské a vzájomne výhodné vzťahy - predovšetkým s našimi susedmi, ale aj s ostatnými krajinami," povedala.

Bielorusko sa zmieta vo vnútropolitickej kríze od prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta minulého roku a ktoré bieloruská opozícia i Západ považujú za zmanipulované - oficiálne ich však s viac ako 80 percentami vyhral dlhoročný prezident Alexander Lukašenko.

Po Lukašenkovom vyhlásení za víťaza volieb v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch a viac ako 30.000 zadržaných.