Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová pricestovala do Singapuru

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová na návšteve v Singapure, 23. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Som tu preto, že Spojené štáty sú svetovým lídrom a túto úlohu berieme veľmi zodpovedne, vyhlásila Harrisová po príchode do tohto mestského štátu.

Singapur 23. augusta (TASR) - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v pondelok začala oficiálny program svojej návštevy Singapuru. V prezidentskom sídle Istana sa stretla s prezidentkou Halimah Yacobovou a premiérom Lee Hsien Loongom (Li Sien-lungom), informovala tlačová agentúra AFP.

"Naša administratíva je odhodlaná pokračovať v plnení svojich záväzkov v Singapure, juhovýchodnej Ázii a indo-pacifickom priestore. Som tu preto, že Spojené štáty sú svetovým lídrom a túto úlohu berieme veľmi zodpovedne," vyhlásila Harrisová po príchode do tohto mestského štátu.

Viceprezidentku, ktorá pricestovala do Singapuru v nedeľu v rámci svojej ázijskej cesty, ešte čaká rokovanie so singapurskými ministrami, návšteva námornej základne Changi a príhovor k námorníkom na palube americkej bojovej lode USS Tulsa.

Harrisová v utorok odcestuje do Vietnamu. V súvislosti s návštevou tejto krajiny však čelí kritike za to, že ju podniká v čase, keď USA náhlivo evakuujú svojich občanov, cudzincov i spojencov z Afganistanu, kde sa moci ujalo radikálne hnutie Taliban. Táto krízová situácia totiž vyvoláva porovnanie s rokom 1975, keď americké vrtuľníky za dramatických okolností odvážali posledné evakuované osoby z vietnamského Saigonu (dnešného Hočiminovho Mesta), zachraňujúc ich pred blížiacimi sa bojovníkmi Vietkongu (komunistickej organizácie operujúcej v južnej časti Vietnamu).

Americkí predstavitelia tvrdia, že Harrisovej cesta bola plánovaná dlho pred krízou v Afganistane a je zameraná na širšie strategické ciele Washingtonu v Ázii.