Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vláda USA chce, aby armáda vykonávala zdravotné prehliadky migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tejto úlohy by sa armáda mohla zhostiť len v prípade, ak by ju nezvládal plniť personál amerického Úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP).

Washington 21. novembra (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje, že poverí armádu vykonávaním zdravotných prehliadok migrantov na hraniciach s Mexikom. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

Návrh príslušného dokumentu už koluje v rámci americkej administratívy. Armáda by na jeho základe mohla v prípade potreby uskutočňovať vyšetrenia migrantov s cieľom zisťovať ich prípadné choroby a zranenia.

Tejto úlohy by sa armáda mohla zhostiť len v prípade, ak by ju nezvládal plniť personál amerického Úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP).

Tisíce amerických vojakov už v súčasnosti na hraniciach asistujú pracovníkom CBP, napríklad pri naťahovaní ostnatého drôtu či výstavbe dočasných obydlí. Uskutočňovanie lekárskych prehliadok by znamenalo rozšírenie úlohy Pentagónu, ktorý pôvodne neočakával, že by vojaci prichádzali do priameho kontaktu s migrantmi.

Ministerstvo obrany USA sa k interným diskusiám o príslušnom návrhu odmietlo vyjadriť.

Prezident Trump presadzuje boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu do USA ako jednu z priorít svojej vnútropolitickej agendy.