Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Americké mestá oslavujú Bidenovo víťazstvo

Na snímke študentka žurnalistiky Fletcher Petersová reaguje počas sledovania prejavu víťaza amerických prezidentských volieb Joea Bidena na Times Square v New Yorku 8. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo americké veľké mestá oslavujú, v iných častiach krajiny reagujú Trumpovi podporovatelia pochybami a popieraním.

Washington 7. novembra (TASR) - V sobotu vo Washingtone vypukli radostné oslavy po vyhlásení Joea Bidena za víťaza amerických prezidentských volieb, informovala agentúra AFP.

Davy ľudí pochodujú ulicami hlavného mesta USA. Vodiči trúbia, obyvatelia búchajú do hrncov a panvíc, ľudia kričia. Tieto spontánne oslavy prebiehajú aj v iných mestách, ktoré sú viac naklonené demokratom - od New Yorku až po Los Angeles.

Zatiaľ čo americké veľké mestá oslavujú, v iných častiach krajiny reagujú Trumpovi podporovatelia pochybami a popieraním. Mnohí z nich opakujú Trumpove nepodložené tvrdenia o volebnom podvode.

Víťazom amerických prezidentských volieb sa v sobotu stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN.

Úradujúci americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.