Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Americké ministerstvo žiada voči Trumpovi konanie za pohŕdanie súdom

Bývalý prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trumpov tím uviedol, že takáto žiadosť je bezdôvodná. Ministerstvo spravodlivosti sa k žiadosti odmietlo vyjadriť.

Washington 9. decembra (TASR) - Americké ministerstvo spravodlivosti požiadalo federálnu sudkyňu, aby voči právnikom bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa začala konanie za pohŕdanie súdom. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúr DPA a Reuters.

Dôvodom má byť neuposlúchnutie výzvy na vrátenie všetkých tajných dokumentov, ktoré má exprezident u seba. Trumpovi právnici opakovane odmietli poveriť osobu podpisom dokumentov, ktoré potvrdzujú, že všetky utajené materiály boli vrátené federálnej vláde.

Sudkyňa federálneho súdu vo Washingtone Beryl Howellová o tejto žiadosti ešte nerozhodla, píše Reuters, ktorá sa odvoláva na americký denník Washington Post. Súdne vypočúvanie je na pláne v piatok. V prípade, ak Howellová pohŕdanie súdom potvrdí, môže exprezidentovmu tímu udeliť finančnú pokutu, píše DPA.

Trumpov tím uviedol, že takáto žiadosť je bezdôvodná. Ministerstvo spravodlivosti sa k žiadosti odmietlo vyjadriť.

Exprezidentov hovorca uviedol, že Trumpovi právnici aj naďalej spolupracujú a sú transparentní. Vyšetrovanie vedené voči Trumpovi označil za "hon na čarodejnice".

Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) pri razii z 8. augusta prehľadali Trumpovo floridské sídlo Mar-a-Lago a našli tam viac než 11.000 dokumentov a fotografií. Približne 100 z nich podliehalo rôznemu stupňu utajenia.

Americké ministerstvo spravodlivosti v tejto súvislosti vyšetruje Donalda Trumpa pre podozrenie z nezákonného prechovávania tajných materiálov, krádeže vládnych dokumentov a marenia výkonu spravodlivosti. Utajené dokumenty si mal Trump odniesť z Bieleho domu pri svojom odchode v januári 2021.