Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Ománskom zálive bola zadržaná loď s chemikáliami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plavidlo, jeho náklad a jemenská posádka boli odovzdané jemenskej pobrežnej stráži.

Dubaj 23. januára (TASR) - Americké námorníctvo v nedeľu oznámilo, že v medzinárodných vodách v Ománskom zálive zastavilo loď vezúcu chemický materiál, ktorá vyplávala z Iránu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

"Loď bez štátnej príslušnosti" bola podľa námorníctva zadržaná na trase, ktorá sa používa na pašovanie zbraní húsijským povstalcom v Jemene.

K zadržaniu lode, tradičnej arabskej plachetnice nazývanej dau, došlo už v utorok. Podieľal sa na ňom torpédoborec USS Cole so sprievodnými plavidlami, ktorý je súčasťou 5. flotily amerického námorníctva so základňou na Blízkom východe. Na palube sa našlo 40 ton chemického hnojiva, ktoré sa dá využiť nielen na poľnohospodárske účely, ale aj na výrobu výbušnín.

Plavidlo, jeho náklad a jemenská posádka boli odovzdané jemenskej pobrežnej stráži.

Amerického námorníctvo ďalej uviedlo, že na tej istej lodi sa už vo februári 2021 našli tisíce guľometov AK47 a iných zbraní. Predtým bola zadržaná pri pobreží Somálska.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď húsiovia obsadili hlavné mesto Saná. Jemen následne zaplavili ručné zbrane, ktoré boli prepašované cez nedostatočne kontrolované prístavy. Irán tvrdí, že húsiov podporuje politicky, popiera však ich vyzbrojovanie, hoci dôkazy svedčia o opaku, píše AP.

Takisto v Ománskom zálive plavidlo Britského kráľovského námorníctva HMS Montrose podľa AP zadržalo 15. januára loď, ktorá mala na palube 663 kilogramov heroínu, 87 kilogramov metamfetamínu a 291 kilogramov hašiša a marihuany v odhadovanej hodnote 26 miliónov dolárov. Ďalšie podrobnosti o tomto prípade nie sú známe.