Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľ USA: Stíhačky už šiestykrát bombardovali húsíov v Jemene

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity tiež povedal, že útoky podnikli stíhačky F/A-18, ktoré štartovali z lietadlovej lode USS Dwight D. Eisenhower.

Washington 19. januára (TASR) - Americké stíhačky zasiahli v piatok už šiestykrát lokality húsíjských povstalcov v Jemene a vyradili z činnosti protilietadlové raketomety, ktoré boli pripravené strieľať. Oznámil to predstaviteľ USA. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity tiež povedal, že útoky podnikli stíhačky F/A-18, ktoré štartovali z lietadlovej lode USS Dwight D. Eisenhower.

Satelitný spravodajský kanál riadený húsíami, al-Masíra, v piatok informoval, že v piatok zasiahli letecké útoky mesto Hudajda na západnom pobreží Jemenu a terčom sa stala západná mestská štvrť al-Džabaana. Lokalitu amerických útokov sa zatiaľ agentúre AP nepodarilo potvrdiť.

Tieto nálety nasledovali po tom, čo americký prezident Joe Biden vo štvrtok priznal, že bombardovanie húsíjských lokalít, vrátane masívnej vlny útokov amerických a britských síl z minulého piatka, ešte nezastavilo útoky húsíjských militantov na plavidlá v Červenom mori. Húsíovia, podporovaní Iránom, takto narušujú celosvetovo dôležitú plavebnú trasu.

Húsíovia tvrdia, že na lode útočia zo solidarity s Palestínčanmi a že tieto útoky majú zastaviť vojnu Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.