Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americké veľvyslanectvo v Kyjeve vyzvalo Rusko na prepustenie Sencova

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ambasáda USA tiež Rusko žiada, aby okamžite prepustilo jeho i ďalších ukrajinských politických väzňov a rešpektovalo suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

Kyjev 10. októbra (TASR) - Americké veľvyslanectvo na Ukrajine v stredu zverejnilo na sociálnej sieti Twitter vyhlásenie, v ktorom vyjadruje podporu v Rusku väznenému ukrajinskému novinárovi Olehovi Sencovovi. Ambasáda USA tiež Rusko žiada, aby okamžite prepustilo jeho i ďalších ukrajinských politických väzňov a rešpektovalo suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Veľvyslanectvo USA vo svojom vyhlásení poznamenáva, že plne súhlasí so stanoviskom európskych partnerov, že Sencov preukázal "neuveriteľnú odvahu, odhodlanie a oddanosť počas svojej hladovky".

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS) vyzvala v pondelok Rusko na primerané zaobchádzanie s väzneným Sencovom, ktorý cez víkend po 145 dňoch ukončil svoju protestnú hladovku.

EEAS prostredníctvom svojej hovorkyne Maje Kocijančičovej apelovala na Rusko, aby Sencova, ako aj ďalších "nezákonne zadržaných" ukrajinských občanov, prepustilo na slobodu. Hovorkyňa vo svojom vyhlásení pripomenula, že Sencov bol uväznený za údajné protiprávne aktivity na Krymskom polostrove, ktorého nezákonné pripojenie k Ruskej federácii rozhodne odmieta.

Sencov, odsúdený v Rusku na 20 rokov väzenia, minulý piatok oznámil, že nasledujúci deň - v sobotu - ukončí protestnú hladovku. Dôvodom bola hrozba, že mu budú dávať jedlo nasilu.

Televízna stanica 112 Ukrajina v súvislosti s tým informovala, že podľa ukrajinskej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) je podávanie jedla nasilu "v skutočnosti formou mučenia". AI - podobne ako EEAS - žiada, aby Rusko poskytlo Sencovovi "včasnú a účinnú lekársku starostlivosť".

Sencova zatkli 11. mája 2014 po ruskej okupácii ukrajinského polostrova Krym, kde sa narodil a žil. O rok neskôr ho v procese, ktorý ľudskoprávne organizácie považujú za vykonštruovaný, obvinili z extrémizmu a teroristických aktivít a poslali na 20 rokov do trestaneckej kolónie.

Po tom, ako v polovici mája vo väzení vyhlásil protestnú hladovku, sa v jeho kauze angažovali mnohí západní politici a ľudskoprávne a medzinárodné organizácie, ktoré vyvíjali na Rusko nátlak, aby Sencova prepustilo.

V Rusku a na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove je momentálne väznených asi 70 ukrajinských politických väzňov. Medzi nimi je aj novinár Roman Suščenko odsúdený ruským súdom na 12 rokov väzenia za údajnú špionáž. Suščenko, podobne ako Sencov, tieto obvinenia odmieta.