Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Americkí senátori hrozia sankciami nemeckému prístavu Sassnitz

Vlny sa trieštia o námrazou pokrytý maják v nemeckom meste Sassnitz na polostrove Jasmund v Baltskom mori. Foto: TASR/AP

Republikánski senátori Ted Cruz, Tom Cotton a Ron Johnson poukázali na pomoc pri kladení potrubia a kotvenie ruských lodí a varovali prístav pred tvrdými sankciami.

Washington/Sassnitz 6. augusta (TASR) - Traja americkí senátori listom pohrozili nemeckému prístavu Sassnitz (Fährhafen Sassnitz) tvrdými sankciami pre jeho úlohu pri výstavbe plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2).

Republikánski senátori Ted Cruz, Tom Cotton a Ron Johnson poukázali na pomoc pri kladení potrubia a kotvenie ruských lodí a varovali prístav pred tvrdými sankciami, ktoré ho "komerčne a finančne odstrihnú" od USA.

Prístav Sassnitz (Fährhafen Sassnitz) a s ním spojený prístav Mukran musia podľa senátorov zastaviť svoju pomoc pri projekte, ktorý USA kritizujú a snažia sa zabrániť jeho dokončeniu. List amerických senátorov má stredajší (5. 8.) dátum, a už o ňom informovali nemecké denníky Welt a Handelsblatt.

Senátori sa odvolávajú na už existujúce sankcie proti projektu Severný prúd 2. Tie umožňujú potrestať osoby a firmy, ktoré sa na ňom podieľajú.

"Členom predstavenstva, vedúcim manažérom a akcionárom spoločnosti Fährhafen Sassnitz GmbH bude zakázané cestovať do USA a všetok majetok alebo podiel na majetku, ktoré majú vo sfére našej kompetencie, bude zmrazený," píše sa v liste. Americké firmy ani občania nebudú môcť spolupracovať s prístavom. "Ak budete naďalej poskytovať tovar, služby a podporu projektu Severný prúd 2, zničíte budúcu finančnú rentabilitu svojej firmy," píše sa ďalej.

V prístave Mukran na ostrove Rujana sú uložené oceľové rúry potrebné na dokončenie plynovodu. Pred rokmi boli obalené betónom vo fabrike v Mukrane, ktorá už medzičasom prestala fungovať. Dve ruské lode, ktoré už kotvia v prístave, by mali plynovod dokončiť. Navyše, sa tam na obytnej lodi nachádza približne 140 pracovníkov, ktorí zrejme majú pracovať na dostavbe projektu.