Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Americkí vyšetrovatelia preskúmali miesto nehody tureckého lietadla

Nehoda lietadla, ktoré v stredu na letisku Sabihy Gökčenovej v tureckom Istanbule zišlo z pristávacej dráhy a rozlomilo sa na tri časti. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia skúmajú viacero možných príčin leteckého nešťastia vrátane neprimeranej rýchlosti lietadla a počasia v čase havárie.

Ankara 8. februára (TASR) - Tímy odborníkov amerického výrobcu lietadiel Boeing a amerického úradu pre bezpečnosť civilného letectva v sobotu preskúmali trosky lietadla spoločnosti Pegasus Airlines Boeing 737, ktoré v stredu večer havarovalo na Medzinárodnom letisku Sabihy Gökčenovej v Istanbule. Nehoda si vyžiadala troch mŕtvych.

Ako informovala agentúra AP, lietadlo, ktoré sa pri nehode rozlomilo na tri kusy, bude neskôr demontované a z miesta nehody ho odvezú.

Agentúra Anadolu dodala, že k nešťastiu došlo, keď lietadlo, ktoré bolo vyrobené pred 11 rokmi, pristávalo za silného vetra a lejaku, zišlo však z pristávacej dráhy, šmýkalo sa približne 50 - 60 metrov a následne narazilo do priekopy. Americký tím má podľa AFP za úlohu zistiť, či existujú technické faktory, ktoré by mohli prispieť k nehode.

Vyšetrovatelia skúmajú viacero možných príčin leteckého nešťastia vrátane neprimeranej rýchlosti lietadla a počasia v čase havárie.

Generálny riaditeľ spoločnosti Pegasus Airlines Mehmet T. Nane vo štvrtok uviedol, že čierne skrinky lietadla sa našli a údaje z nich sa podarilo dešifrovať.

Správa o havárii, pri ktorej bolo zranených 180 cestujúcich a členov posádky, sa očakáva o mesiac, informovala agentúra Anadolu.

Agentúra AP pripomenula, že lietadlo spoločnosti Pegasus Airlines zišlo z dráhy rovnakého letiska aj 7. januára. V januári roku 2018 lietadlo tejto spoločnosti zasa zišlo z ranveja letiska v Trabzone v severovýchodnom Turecku.