Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Americký diplomat sa zúčastnil na pietnej spomienke na exprezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Taiwan má nezávislú vládu od roku 1949, Čína ho však vníma ako svoje vlastné územie a vyhráža sa jeho možným násilným zabratím.

Tchaj-pej 19. septembra (TASR) - Námestník amerického ministra zahraničných vecí Keith Krach sa v sobotu zúčastnil na pietnej spomienke na zosnulého taiwanského exprezidenta Li Teng-chueja, informovala agentúra AFP.

Krach v sobotu zakončil svoju trojdňovú návštevu, ktorá vyvolala hnev zo strany Pekingu, pripomína AFP.

Za ostatné dva mesiace je to už druhá návšteva predstaviteľa Spojených štátov v Taiwane. Začiatkom augusta navštívil tento ostrov americký minister zdravotníctva Alex Azar - bol to najvyššie postavený predstaviteľ USA, ktorý sem zavítal od roku 1979.

Taiwan má nezávislú vládu od roku 1949, Čína ho však vníma ako svoje vlastné územie a vyhráža sa jeho možným násilným zabratím.

Návšteva námestníka ministra zahraničných vecí USA sa koná v čase, keď sa vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom zhoršili v dôsledku sporov okolo obchodu, technológií, Taiwanu, ľudských práv, Juhočínskeho mora a pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.

Čína spustila v piatok vojenské cvičenia v oblasti neďaleko Taiwanského prielivu. Tie podľa taiwanského ministerstva obrany porušili zvrchovanosť Taiwanu a vážne narušili mier a stabilitu v tejto oblasti.

Li Teng-chuej zomrel 30. júla tohto roka. Ako taiwanský prezident pôsobil v rokoch 1988-2000 a dohliadal na prechod tohto ostrova od diktatúry stanného práva k plnohodnotnej demokracii.

Tibetský duchovný vodca dalajláma počas pietnej slávnosti prostredníctvom videozáznamu vyzdvihol oddanosť exprezidenta k demokracii a slobode.