Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Cavoli: Vstup Švédska a Fínska do NATO si nevyžiada nasadenie vojakov

Na archívnej snímke z 9. júna 2021 generál Christopher Cavoli. Foto: TASR/AP

Cavoli je aktuálne šéfom velenia americkej armáde v Európe a Afrike (USAREUR-AF), orgánu, ktorý je nadriadený EUCOM-u.

Washington 27. mája (TASR) - Snahy Švédska a Fínska o vstup do NATO si nebudú vyžadovať nasadenie ďalších príslušníkov amerických pozemných síl do týchto krajín. Podľa generála je však možné, že sa v tejto súvislosti zvýši počet vojenských cvičení a tiež, že občasné rotácie amerických vojakov budú častejšie. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Výboru amerického Senátu pre ozbrojené sily to vo štvrtok povedal generál Christopher Cavoli, nominovaný za nového šéfa velenia amerických vojsk v Európe (EUCOM).

Cavoli je aktuálne šéfom velenia americkej armáde v Európe a Afrike (USAREUR-AF), orgánu, ktorý je nadriadený EUCOM-u. Vo vypočúvaní pred senátnym výborom podľa agentúry AP tiež povedal, že na východnú Európu, kde sa krajiny viac obávajú potenciálnej ďalšej ruskej agresie, sa bude aj v nasledovnom období pravdepodobne upriamovať zvýšená vojenská pozornosť NATO.

Tá sa totiž podľa generálových slov v poslednej dobe "posunula smerom na východ" a v závislosti od výsledku vojny na Ukrajine je možné, že to tak ešte nejaký čas aj zostane.

Senátori sa Cavoliho v rámci vypočúvania sa pýtali aj na prítomnosť amerických vojakov v Európe, ktorá za od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšila z necelých 80.000 na približne 102.000. Generál uviedol, že tento nárast nijako nesúvisí so snahou Švédska a Fínska stať sa členskými krajinami NATO.