Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americký minister obrany má covid, priebeh je však podľa neho mierny

Na archívnej snímke americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Obyvateľov USA minister vyzval, aby sa dali zaočkovať a absolvovali aj posilňovaciu dávku.

Washington 3. januára (AFP) - Americký minister obrany Lloyd Austin oznámil v nedeľu, že mal pozitívny test na koronavírus. V noci na pondelok o tom informovala agentúra AFP.

Priebeh ochorenia COVID-19 je uňho mierny a najbližších päť dní bude v domácej karanténe, priblížil Austin vo vyhlásení.

Šéf Pentagónu zároveň poznamenal, že je plne zaočkovaný a dostal aj posilňovaciu dávku proticovidovej vakcíny, "čo spôsobilo, že (priebeh) infekcie je oveľa miernejší oproti tomu, aký by bol," keby bol nezaočkovaný.

Obyvateľov USA tiež vyzval, aby sa dali zaočkovať a absolvovali aj posilňovaciu dávku.

Minister zároveň uviedol, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom sa stretol naposledy 21. decembra, viac než týždeň pred tým, ako začal pociťovať príznaky choroby. Ráno 21. decembra si navyše urobil test, ktorý bol negatívny.

Austin je podľa vlastných slov schopný vykonávať všetky svoje povinnosti a kľúčových stretnutí sa bude zúčastňovať virtuálne.

Šéf Pentagónu nie je prvým členom súčasnej americkej vlády, ktorý sa nakazil novým koronavírusom. Viacerí prominentní členovia amerického Kongresu v poslednom čase oznámili, že mali pozitívny test, pripomína AFP. Tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová prekonala covid v októbri.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) hlásilo vo štvrtok 30. decembra rekordný denný nárast viac než 580.000 nových prípadov covidu. Ich počet v krajine sa začal rýchlo zvyšovať krátko pred Vianocami. Zdravotnícki predstavitelia to pripisujú mimoriadne nákazlivému koronavírusovému variantu omikron, hoci v niektorých častiach Spojených štátov naďalej významnú časť infekcií spôsobuje variant delta.