Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Americký minister zahraničných vecí odcestoval na Blízky východ

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Blinken sa okrem stretnutia s izraelskými a palestínskymi predstaviteľmi zúčastní aj na rokovaniach v Káhire a Ammáne.

Washington 24. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestoval v pondelok na Blízky východ v snahe upevniť minulotýždňové prímerie, ktoré ukončilo 11 dní trvajúce boje medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Informovala o tom agentúra AFP.

"Minister zahraničných vecí sa stretne s izraelskými predstaviteľmi v snahe naplniť náš pevný záväzok týkajúci sa bezpečnosti Izraela," uviedol vo vyhlásení prezident Spojených štátov Joe Biden. "Po rokoch zanedbávania bude pokračovať v úsilí našej administratívy o obnovenie vzťahov a podporu palestínskeho ľudu a ich vodcov," dodal Biden.

Blinken sa okrem stretnutia s izraelskými a palestínskymi predstaviteľmi zúčastní aj na rokovaniach v Káhire a Ammáne. Šéf americkej diplomacie vo svojom tvíte uviedol, že cieľom jeho cesty bude podpora "úsilia o upevnenie prímeria".



Biden, ktorý sa za neochotu verejne vyzvať Izrael na zastavenie paľby dočkal kritiky aj z radov demokratov, označil diplomaciu svojej administratívy v súvislosti so snahou o zastavenie bojov ako "tichú a neoblomnú".

Izraelské nálety na Gazu zabili 248 Palestínčanov vrátane 66 detí, pričom zranenia utrpelo najmenej 1900 ľudí, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Rakety, ktoré boli smerom na Izrael vystrelené z pásma Gazy, si v židovskom štáte vyžiadali 12 obetí vrátane jedného dieťaťa, tínedžera a izraelského vojaka. Medzi zabitými je aj jeden indický a dvaja thajskí štátni príslušníci. Zranilo sa približne 357 ľudí, informovali izraelské úrady.