Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Americký oscarový režisér Steven Soderbergh má 60 rokov

V roku 1963 sa narodil americký režisér a producent STEVEN SODERBERGH. Foto: TASR/AP

Filmom Out of Sight (Zakázané ovocie, 1998) sa začala Soderberghova úspešná spolupráca s americkým hercom Georgeom Clooneym, s ktorým založil producentskú spoločnosť Section Eight.

Atlanta/Bratislava 13. januára (TASR) – Zlatú palmu z filmového festivalu v Cannes si odniesol už za svoj prvý celovečerný hraný film, dnes už kultovú snímu, Sex, lži a video z roku 1989. Oscara za najlepšiu réžiu dostal za film Traffic - Nadvláda gangov z roku 2000. V sobotu 14. januára bude mať americký režisér a producent Steven Soderbergh 60 rokov.

Steven Soderbergh sa narodil 14. januára 1963 v Atlante. V hlavnom a najväčšom meste amerického štátu Georgia žil do siedmich rokov, kým sa s rodinou pre pracovné povinnosti otca nepresťahoval do Louisiany. Patril k členom stredoškolskej filmovej spoločnosti, v ktorej sa venoval nakrúcaniu 16 milimetrových krátkych filmov. Po skončení strednej školy odišiel do Los Angeles, kde pracoval ako filmový strihač v Hollywoode.

Pozornosť na seba upútal už prvým veľkým projektom, hudobným dokumentom Yes: 9012 Live (1986), ktorý bol záznamom turné skupiny Yes. Po tomto nečakanom úspechu sa pustil do svojho filmového debutu Winston (1987), ktorý v roku 1989 prepracoval do dnes už legendárneho filmu Sex, lži a video (Sex, lies and Videotape), za ktorý získal Zlatú palmu a ako 26-ročný mladík sa už zaradil medzi uznávaných filmových režisérov.

V roku 1991 sa filmom Kafka, v ktorom sa v hlavnej úlohe predstavil Jeremy Irons, predstavil aj ako experimentálny filmár. O dva roku neskôr nakrútil pôsobivú snímku King of the Hill. Filmových kritikov zaujali aj jeho filmy Gray's Anatomy (1996), Schizopolis (1996), alebo ďalšia experimentálna snímka The Limey (Angličan, 1999).

Prelomovým rokom v kariére Soderbergha bol rok 2000. Nielenže uviedol na filmový trh divácky úspešný film Erin Brokovich (Erin Brokovichová), v ktorom hlavnú postavu stvárnila Julia Robertsová, ale dokončil aj ďalšiu úspešnú snímku Traffic - Nadvláda gangov. Za tento film získal v roku 2001 Oscara v kategórii Najlepšia réžia. V snímke sa predstavili herecké hviezdy ako Michael Douglas, Catherine Zeta-Jonesová či Benicio Del Toro, ktorý dostal Oscara v kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

Filmom Out of Sight (Zakázané ovocie, 1998) sa začala Soderberghova úspešná spolupráca s americkým hercom Georgeom Clooneym, s ktorým založil producentskú spoločnosť Section Eight. Z ich spolupráce sa zrodili úspešné filmy Dannyho jedenástka (Ocean's Eleven, 2001), Dannyho dvanástka (Ocean's Twelve, 2004), Dannyho trinástka (Ocean's Thirteen, 2007), alebo snímka Solaris (2002). Vo všetkých hlavné postavy stvárnil George Clooney.

Filmársky talent pretavil Soderbergh aj do životopisných filmov. O argentínskom revolucionárovi Che Guevarovi nakrútil dvojdielny film Che: Part One (Che Guevara: Revolúcia, 2008) a Che: Part Two (Che Guevara: Partizánska vojna, 2008), v ktorom svetoznámeho revolucionára stvárnil Benicio del Toro.

Život niekdajšieho úspešného amerického pianistu a zabávača Valetina Liberaca prerozprával vo filme Liberace (2013). V úlohe pianistu sa predstavil Michael Douglas.

Uznanie fanúšikov seriálov, ale aj televíznych a filmových kritikov si vyslúžil tiež jeho seriál The Knick (Knick: Lekári bez hraníc, 2014, 2015), ktorý sa odohráva v New Yorku v roku 1900 a ústrednou témou sú lekári pracujúci v Knickerbocker Hospital a zavádzajúci v tom čase pokrokové liečebné a diagnostické metódy.

V roku 2018 nakrútil hororový triler Unsane (Nepríčetná), o dva roky neskôr snímku Let Them All Talk (Nechajte ich všetkých hovoriť) a v roku 2021 kriminálnu drámu No Sudden Move (Žiadne prudké pohyby).