Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Americký podnikateľ neuspel s odvolaním voči trestu v Iráne

Na snímke, ktorú na svojej facebookovej stránke zverejnilo Centrum pre ľudské práva v Iráne dvaja odsúdení - otec a syn. Foto: Facebook Center for Human Rights in Iran

Podnikateľa Siamaka Namaziho a jeho otca Baquera Namaziho (81) odsúdili vlani v októbri za kolaboráciu so zahraničnou vládou.

Teherán 4. septembra (TASR/Teraz.sk) - Iránska prokuratúra v nedeľu potvrdila, že americký podnikateľ a jeho otec, obaja iránskeho pôvodu, neuspeli s odvolaním voči desaťročnému trestu odňatia slobody, informovala agentúra AP.

Irán zároveň oznámil, že s odvolaním neuspel ani Libanončan Nizar Zakka, žijúci trvale v USA. Vlani ho odsúdili na desať rokov väzenia za špionáž.

Podnikateľa Siamaka Namaziho a jeho otca Baquera Namaziho (81) odsúdili vlani v októbri za "kolaboráciu so zahraničnou vládou".

Siamak Namazi pricestoval v roku 2015 do Iránu na návštevu rodiny. V júli toho istého roka mu úrady zakázali krajinu opustiť a v polovici októbra ho zatkli. Vo februári 2016 zatkli aj jeho otca.

Po islamskej revolúcii v Iráne z roku 1979 žil Baquer Namazi s rodinou pri New Yorku, neskôr sa vrátili do Iránu. Namazi starší pôsobil ako predstaviteľ Detského fondu OSN (UNICEF), ako aj guvernér na ropu bohatej provincie Chúzistán.

Namazi mladší žil v Dubaji a pracoval ako šéf strategického plánovania v súkromnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Crescent Petroleum so sídlom v Spojených arabských emirátoch. V minulosti bol výkonným riaditeľom súkromnej spoločnosti pre marketing a strategické poradenstvo Atieh Bahar so sídlom v Iráne.

Podnikateľ je známy medzi odborníkmi na iránsku politiku. Navštevoval univerzitu v USA a Británii, predtým pracoval aj v think-tankoch a inštitúciách vo Washingtone. V roku 2007 mu Svetové ekonomické fórum udelilo vyznamenanie Young Global Leader.

Namaziho kariéra sa do veľkej miery sústreďovala na presadenie zmien v podnikateľských a diplomatických vzťahoch medzi USA a Iránom. V roku 2013 napísal komentár v americkom denníku New York Times, v ktorom kritizoval americké a európske sankcie blokujúce dovoz životne dôležitých liekov do Iránu.