Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Americký sudca rozšíril kritériá na udelenie vstupných víz

Americký prezident Donald Trump Foto: TASR/AP

Noví žiadatelia musia preukázať, že v USA už žije ich blízky príbuzný - rodič, manžel, dieťa, dospelý syn alebo dcéra, zať, nevesta alebo súrodenec.

Honolulu 14. júla (TASR) - Federálny sudca v americkom štáte Havaj vo štvrtok rozhodol, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa musí rozšíriť zoznam výnimiek pre žiadateľov o vstupné víza zo šiestich, prevažne moslimských krajín. Informovala o tom agentúra AP.

V inštrukciách, vydaných americkým ministerstvom zahraničných vecí k upravenému dekrétu, ktorého časti začali platiť 29. júna, sa uvádza, že noví žiadatelia zo spomínaných šiestich krajín musia preukázať, že v USA už žije ich blízky príbuzný - rodič, manžel, dieťa, dospelý syn alebo dcéra, zať, nevesta alebo súrodenec.

Podľa sudcu okresného súdu Derricka Watsona je takáto definícia rodinných vzťahov príliš úzka a zoznam by mal zahŕňať aj prarodičov, vnúčatá, švagrov a švagriné, strýkov, tety, netere, synovcov a bratrancov.

Žiadosť o rozšírenie zoznamu podal štát Havaj. "Zdravý rozum napríklad hovorí, že blízki rodinní príslušníci zahŕňajú aj starých rodičov. Starí rodičia sú rozhodne príkladom blízkych rodinných príslušníkov," uviedol Watson vo svojom rozhodnutí.