Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americký veľvyslanec vyzval Rusko, aby neprerušovalo vzťahy s USA

Americký veľvyslanec v Rusku John Sullivan, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa Sullivana by to bola obrovská chyba. "Nemôžeme len tak prerušiť diplomatické vzťahy a prestať spolu hovoriť," dodal.

Moskva 6. júna (TASR) - Rusko by aj napriek kríze vyvolanej vojnou na Ukrajine nemalo zatvárať americké veľvyslanectvo v Moskve, pretože dve najväčšie jadrové mocnosti sveta musia pokračovať v dialógu. V pondelok to uviedol americký veľvyslanec v Rusku John J. Sullivan, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters, ktorá citovala z rozhovoru pre ruskú agentúru TASS.

Sullivan v súčasnosti nevylučuje, že Rusko by sa mohlo rozhodnúť zatvoriť americkú ambasádu v Moskve. "Ak som správne porozumel, ruská vláda spomenula možnosť prerušenia diplomatických stykov," povedal. Podľa jeho slov by to však bola obrovská chyba. "Nemôžeme len tak prerušiť diplomatické vzťahy a prestať spolu hovoriť," dodal.

Diplomatické vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou neboli prerušené od roku 1933, a to ani napriek niekoľkým krízam a špionážnym škandálom v období studenej vojny, pripomína Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že Západ sa snaží Rusko zničiť a že uvalením ekonomických sankcií Moskve v podstate vyhlásil ekonomickú vojnu. Rusko sa preto podľa šéfa Kremľa teraz zameria na budovanie vzťahov s inými mocnosťami v Ázii a na Blízkom východe.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v máji uviedol, že Moskva zváži ponuky na opätovné nadviazanie vzťahov so Západom, avšak premyslí si, či je takýto krok potrebný. Moskva sa podľa neho teraz sústredí predovšetkým na vzťahy s Čínou.

Šéf amerického Štátneho departmentu Antony Blinken v máji v reakcii na napäté vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zažartoval, že by chcel prezidentovi Putinovi venovať pieseň od americkej speváčky Taylor Swiftovej "We Are Never Ever Getting Back Together" (Už sa k sebe nikdy nevrátime).