Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Americký veľvyslanec Zemanovi: Moje dvere preňho zostanú otvorené

Český prezident Miloš Zeman Foto: TASR/AP Photo

Americký diplomat vo svojom komentári upozornil na to, Zeman bude jediným štátnikom z Európskej únie, ktorý sa zúčastní na oslavách.

Praha 6. apríla (TASR) - Americký veľvyslanec v ČR Andrew Schapiro v reakcii na pobúrenie českého prezidenta Miloša Zemana uviedol, že trvá na svojom vyjadrení o Zemanovej účasti na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve. Informoval o tom dnes server Novinky.cz.

"Je mi ľúto, že prezidenta Zemana sa moje vyjadrenie dotklo. Očakával by som, že ako niekto, kto tvrdí, že si váži priamočiare jednanie, prezident ocení moju úprimnosť," citovali Schapira Novinky.cz.



Americký diplomat vo svojom komentári upozornil na to, Zeman bude jediným štátnikom z Európskej únie, ktorý sa zúčastní na oslavách. Česká hlava štátu následne v rozhovore pre Parlamentní listy uviedla, že Schapiro má dvere na Pražský hrad zatvorené.

"Cením si dobré pracovné vzťahy s kýmkoľvek a chcem, aby vedel, že moje dvere preňho zostanú otvorené. A českému národu by som rád odkázal, že vláda USA aj Američania si vážia naše partnerské a spojenecké vzťahy viac než inokedy," dodal americký veľvyslanec.

Americký diplomat tiež uznal, že nie je na ňom, aby českej hlave štátu hovoril, kam má alebo nemá ísť.



"Neviem si predstaviť, že by český veľvyslanec vo Washingtone radil americkému prezidentovi, kam má cestovať. A nenechám si hovoriť do plánu svojich zahraničných ciest žiadnym veľvyslancom," citoval Zemanove rozhorčenie v rozhovore pre Parlamentní listy server iDnes.cz.

Podľa hovorcu českého prezidenta Jiřího Ovčáčka Zemanove slová neznamenajú, "že by sa pán veľvyslanec nemohol zúčastňovať na spoločenských akciách organizovaných na Hrade".

Elitný americký obhajca a spolužiak prezidenta USA Baracka Obamu, Schapiro, je veľvyslancom v Česku od septembra minulého roka.