Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Americký vojak zadržaný v Rusku pre údajnú krádež zostáva vo väzbe

Na snímke vstup do izby Detenčného ústavu počas otvorenia Detenčného ústavu v Hronovciach 22. decembra 2022. Foto: TASR Michal Svítok

Muža zadržali 2. mája v prístavnom meste Vladivostok, potvrdila hovorkyňa americkej armády Cynthia O. Smithová.

Vladivostok 7. mája (TASR) - Súd v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe v utorok rozhodol, že vojak americkej armády zadržaný pre podozrenie z krádeže bude do 2. júla vo vyšetrovacej väzbe. S odvolaním sa na ruské tlačové agentúry o tom informovala AFP.

Muža zadržali 2. mája v prístavnom meste Vladivostok, potvrdila hovorkyňa americkej armády Cynthia O. Smithová. Ruská strana oznámila jeho zadržanie americkému ministerstvu zahraničných vecí.

Podľa ruských médií zadržaným je 34-ročný seržant Gordon Black, ktorý slúžil v Južnej Kórei. Na záver svojho vyslania v Kórei sa z vlastnej iniciatívy a bez povolenia svojich nadriadených zastavil v Rusku, aby sa stretol so ženou, s ktorou mal pomer, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na štyri americké zdrojov.



V Rusku momentálne zadržiavahjú niekoľko Američanov vrátane bývalého príslušníka námornej pechoty Paula Whelana a reportéra denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha, ktorých americká vláda označuje za svojvoľne väznených a snaží sa vyjednať ich prepustenie.

K ďalším zadržaným patrí Travis Leake, hudobník, ktorý roky žil v Rusku a minulý rok ho zatkli pre obvinenia z prechovávania drog; Marc Fogel, učiteľ v Moskve, ktorého odsúdili na 14 rokov väzenia aj za drogové delikty. Vo väzbe sú aj dve ženy s ruským a americkým občianstvom vrátane novinárky stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševovej.