Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Amnesty International: Izraelská vláda praktizuje politiku apartheidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako píše agentúra AFP, Amnesty tak dospela k rovnakému záveru ako organizácia Human Rights Watch (HRW) či izraelská mimovládna organizácia Be-celem.

Jeruzalem 1. februára (TASR) - Izraelská vláda a jej úrady zaobchádzajú s Palestínčanmi ako s "podradnou rasovou skupinou", vyhlásila v utorok medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), pričom politický systém židovského štátu označila za apartheid.

Ako píše agentúra AFP, Amnesty tak dospela k rovnakému záveru ako organizácia Human Rights Watch (HRW) či izraelská mimovládna organizácia Be-celem: že židovský štát praktizuje politiku apartheidu na okupovaných palestínskych územiach, ako aj na vlastnom území, kde arabská menšina tvorí približne 20 percent obyvateľstva.

"Správa dokumentuje, ako rozsiahle zaberanie palestínskych území a majetku, nezákonné zabíjanie, nútené vysťahovanie, drastické obmedzovanie pohybu a upieranie možnosti získať štátne občianstvo spolu vytvárajú režim, ktorý podľa medzinárodného práva možno označiť ako apartheid," uviedla na Instagrame slovenská pobočka Amnesty International.

"Či už žijú v Gaze, vo východnom Jeruzaleme, inde na Západnom brehu Jordánu, alebo v samotnom Izraeli – s Palestínčanmi sa zaobchádza ako s podradnou rasovou skupinou a sú systematicky zbavovaní svojich práv," uviedla vo vyhlásení generálna tajomníčka Amnesty International Agnes Callamardová.

"Krutá izraelská politika segregácie, vyvlastňovania a vylučovania na všetkých územiach ovládaných (židovským štátom) sa jednoznačne rovná apartheidu," vysvetlila Callamardová.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Zároveň zdôraznila, že Amnesty neporovnáva Izrael priamo s bývalým režimom rasovej oddelenosti v Juhoafrickej republike (JAR). Správanie izraelských úradov však podľa medzinárodného práva napĺňa definíciu apartheidu, konštatuje generálna tajomníčka AI.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok predmetnú správu odsúdilo a organizáciu Amnesty International vyzvalo, aby ju stiahla.

"Amnesty bola kedysi váženou organizáciou, ktorú sme všetci rešpektovali. Dnes je to presne naopak," povedal šéf rezortu diplomacie Jair Lapid.

"Amnesty cituje klamstvá šírené teroristickými organizáciami," dodal s tým, že správa je "odtrhnutá od reality".

Umar Šákir, riaditeľ HRW pre Izrael a palestínske územia, vlani v apríli uviedol, že Izrael bol už roky z rôznych strán upozorňovaný na to, že jeho praktiky uplatňované voči Palestínčanom sa blížia metódam apartheidu. "Podľa mňa je celkom jasné, že táto hranica už bola prekročená," vysvetlil Šákir.