Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Amnesty International kritizuje Litvu za zaobchádzanie s utečencami

Na archívnej snímke migranti kráčajú v novopostavenom utečeneckom tábre na vojenskej tréningovej základni, 38 km južne od Vilniusu. Foto: TASR/AP

Utečenci z krajín ako Irak a Sýria sú vystavovaní neľudskému zaobchádzaniu, zneužívaniu a nezákonným deportáciám, tvrdí AI s odvolaním sa na výsledky prieskumu.

Vilnius 27. júna (TASR) - Vľúdne zaobchádzanie Litvy s ukrajinskými utečencami je v ostrom kontraste s jej prístupom k utečencom z Blízkeho východu, ktorých práva sa pri vstupe do tejto pobaltskej republiky cez Bielorusko ignorujú.

Vyhlásila to v pondelok ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), ktorú cituje agentúra DPA.

Utečenci z krajín ako Irak a Sýria sú vystavovaní neľudskému zaobchádzaniu, zneužívaniu a nezákonným deportáciám, tvrdí AI s odvolaním sa na výsledky prieskumu, ktorý bol uskutočnený medzi migrantmi v dvoch litovských záchytných centrách.

Amnesty International so sídlom v Londýne zároveň obvinila Európsku úniu z ignorovanie tejto situácie. Litva je plnohodnotným členom eurobloku od mája 2004.

"Litovské úrady už mesiace zadržiavajú tisíce ľudí v chátrajúcich detenčných centrách pod vojenskou kontrolou, kde sú vystavovaní mučeniu a inému zneužívaniu. Je im odopieraný prístup k spravodlivému azylovému konaniu, aby sa 'dobrovoľne' vrátili do krajín, z ktorých utiekli," uvádza v správe AI.

Litva spolu s orgánmi EÚ obviňuje bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že zámerne priváža migrantov z Blízkeho východu a prepravuje ich na hranice svojej krajiny s členskými štátmi EÚ, kde sa ich utečenci pokúšajú prekročiť.

Táto pohraničná kríza vyvrcholila vlani koncom leta, keď sa do EÚ pokúšali dostať tisíce migrantov.