Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Amnesty International obvinila Etiópiu z porušovania ľudských práv

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správa dokumentuje prípady mimosúdnych popráv, náhodných zatknutí, väznení, znásilnení a vypálení domovov obyvateľov bezpečnostnými silami, keď sa snažili zmierniť konflikt medzi tamojšími komunitami.

Johannesburg 29. mája (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) zverejnila v piatok správu, v ktorej obviňuje etiópske bezpečnostné sily zo spáchania "príšerných" porušení ľudských práv počas operácií v regiónoch Amhara a Oromia.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Správa dokumentuje prípady mimosúdnych popráv, náhodných zatknutí, väznení, znásilnení a vypálení domovov obyvateľov bezpečnostnými silami medzi decembrom 2018 a decembrom 2019, keď sa snažili zmierniť konflikt medzi tamojšími komunitami.

Podľa AI niektorí etiópski politici v snahe získať politickú podporu pre voľby vyvolávajú etnické a náboženské napätie, ktoré vedie k násilnostiam a ozbrojeným útokom. Parlamentné voľby boli pôvodne naplánované na august, avšak pre koronavírusovú pandémiu ich museli odložiť.

Vláda etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda, ktorý sa vlani stal laureátom Nobelovej ceny mieru, zaviedla v roku 2018 reformy, na základe ktorých boli prepustení politickí väzni a zrušil sa zákaz opozičných strán, čo im umožnilo zúčastniť sa na politickej činnosti pred voľbami.

Vláda - aby dostala pod kontrolu následný konflikt - nasadila bezpečnostné sily vrátane polície a armády. AI tvrdí, že tieto jednotky použili nehumánne prostriedky, pričom v niektorých prípadoch boli spoluzodpovedné za násilie medzi komunitami.

"Etiópske úrady spravili značný posun v zmene nelichotivej bilancie dodržiavania ľudských práv v krajine," uviedol vo vyhlásení riaditeľ AI pre východnú a južnú Afriku Deprose Muchena. Dodal však, že je neprijateľné, aby sa bezpečnostné sily beztrestne dopúšťali násilia. Zároveň varoval, že s blížiacimi sa voľbami môže násilie eskalovať.

Amnesty International vyzvala Abiya, aby dal údajné zločiny bezpečnostných síl vyšetriť, dopĺňa denník The Guardian. Premiérovi udelili Nobelovu cenu za zmienené reformy a nastolenie mieru so susednou Eritreou.