Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počas protestov v Iráne bolo zabitých najmenej 143 ľudí

Vojak hliadkuje počas provládneho zhromaždenia v Teheráne 25. novembra 2019. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí po skončení protestov proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt povedal, že nepriateľa sa podarilo "vypudiť". Počas nepokojov zomreli pravdepodobne desiatky civilistov. Protesty vypukli v krajine minulý piatok po tom, ako úrady ohlásili zvyšovanie cien pohonných hmôt. Foto: TASR

Protesty v Iráne vypukli 15. novembra po oznámení zvýšenia cien benzínu až o 200 percent a rozšírili sa do najmenej 40 miest.

Teherán 25. novembra (TASR) - Najmenej 143 demonštrantov bolo v Iráne zabitých po tom, ako lídri islamskej republiky prikázali bezpečnostným zložkám tvrdo zakročiť proti nepokojom, ktoré vyvolalo nedávne rozhodnutie vlády radikálne zvýšiť ceny pohonných hmôt. S odvolaním sa na pondelkovú správu mimovládnej organizácie Amnesty International (AI) o tom informovala agentúra AFP.

"Podľa hodnoverných správ... bolo zabitých najmenej 143 osôb," uviedla vo svojej správe AI s tým, že "úmrtia boli takmer výlučne dôsledkom použitia strelných zbraní". Jedna osoba zahynula podľa mimovládnej organizácie na následky inhalácie slzotvorného plynu a ďalšia po bitke.

AI, ktorá situáciu v Iráne naďalej monitoruje, predpokladá, že "celkový počet mŕtvych je omnoho vyšší". "Na verifikovaných videozáznamoch je vidieť, ako príslušníci bezpečnostných zložiek úmyselne strieľajú z krátkej vzdialenosti do neozbrojených demonštrantov. V niektorých prípadoch boli protestujúci zastrelení počas toho, ako sa snažili utiecť," dodala organizácia.

Riaditeľ Amnesty International pre Blízky východ a severnú Afriku Philip Luther kritizoval v tejto súvislosti medzinárodné spoločenstvo za "opatrnú a umiernenú reakciu" na "protizákonné zabíjanie demonštrantov".

Ako upozorňuje AFP, na Námestí revolúcie v Teheráne sa v pondelok konala taktiež masívna demonštrácia podporovateľov iránskeho režimu, ktorí sa zhromaždili s iránskymi vlajkami a transparentmi, na ktorých bolo napísané "Smrť Amerike!". Účastníci provládnej demonštrácie vinia podľa agentúry z nepokojov zahraničných nepriateľov.

Protesty v Iráne vypukli 15. novembra po oznámení zvýšenia cien benzínu až o 200 percent a rozšírili sa do najmenej 40 miest.