Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Amnesty International poukazuje na novú vlnu represií v Južnom Sudáne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mnoho aktivistov sa podľa nej v súčasnosti ukrýva po tom, ako v tejto africkej krajine došlo k viacerým zatknutiam.

Džuba 3. septembra (TASR) - Južný Sudán zažíva "novú vlnu represií", varovala v piatok ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). Mnoho aktivistov sa podľa nej v súčasnosti ukrýva po tom, ako v tejto africkej krajine došlo k viacerým zatknutiam. Informuje o tom agentúra AFP.

"V Južnom Sudáne sme svedkami nástupu novej vlny represií zameraných na právo na slobodu prejavu a právo združovania a pokojného zhromažďovania," uviedol Deprose Muchena, vedúci kancelárie AI pre východ a juh Afriky.

Podľa ľudskoprávnych organizácií v krajine za uplynulé týždne zadržali osem aktivistov, ako aj troch novinárov a dvoch zamestnancov prodemokratickej neziskovej organizácie.

K zásahom došlo po tom, čo Ľudová koalícia za občiansku aktivitu (PCCA) prijala v auguste deklaráciu, ktorou vyzvala na mierové verejné povstanie.

PCCA vyzvala ľudí, aby sa pripojili k pondelkovému protestu v hlavnom meste Džuba. V meste však podľa AFP vládlo mĺkve ticho, keďže tamojšie úrady označili demonštráciu za "nezákonnú" a do ulíc nasadili príslušníkov bezpečnostných síl.

"Pokojné protesty musia byť podporované, a nie aby sa voči nim tvrdo zasahovalo alebo sa im bránilo zatýkaním, obťažovaním, masívnym nasadením bezpečnostných síl či iným represívnymi opatreniami," uviedol Muchena.

Spojené štáty, Európska únia, Británia a Nórsko vo vyhlásení zverejnenom v piatok vyzvali vládu Južného Sudánu, aby zabezpečila ochranu "práv občanov... aby mohli vyjadriť svoje názory pokojným spôsobom bez strachu zo zatknutia".

Južný Sudán získal nezávislosť od Sudánu v roku 2011. V krajine však následne v roku 2013 vypukla občianska vojna, ktorá trvala až do roku 2018 a podľa AFP si vyžiadala takmer 400.000 životov. V krajine však dodnes pretrvávajú nepokoje a často prichádza ku konfliktu medzi súperiacimi etnickými skupinami.