Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Amnesty: Irán odopiera aktivistke Mohammádíovej potrebné lieky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mohammádíová sa v súčasnosti nachádza v ženskom väzení Karčak južne od Teheránu. Tamojšie podmienky sú dlhodobo terčom kritiky ľudskoprávnych organizácií.

Teherán 29. júna (TASR) - Irán vystavuje bojovníčku za ľudské práva Narges Mohammádíovú neľudskému zaobchádzaniu tým, že jej odopiera potrebnú zdravotnú starostlivosť. Trestá ju tak za jej aktivity v oblasti presadzovania ľudských práv, uviedla v stredu organizácia Amnesty International.

Mohammádíová sa v súčasnosti nachádza v ženskom väzení Karčak južne od Teheránu. Tamojšie podmienky sú dlhodobo terčom kritiky ľudskoprávnych organizácií.

Ako uviedol na sociálnych sieťach Mohammádíovej manžel Tághí Rahmání žijúci vo Francúzsku, väzenskí predstavitelia odopierajú Mohammádíovej prístup k liekom na pľúcne ochorenie, ktoré jej posiela rodina.

Rahmáního vyjadrenie potvrdila aj Amnesty International. Dodala, že Mohammádíová trpí viacerými ochoreniami pľúc a srdca a 23. júna musela byť hospitalizovaná pre nepravidelný srdcový tep a dýchavičnosť.

Narges Mohammádíová si odpykáva trest odňatia slobody na desať rokov a osem mesiacov za dva rôzne trestné činy vrátane šírenia propagandy namierenej proti vládnucemu islamskému režimu.

Iránske úrady túto aktivistku, agitujúcu za zrušenie trestu smrti, v posledných rokoch viackrát zatkli. Naposledy sa tak stalo v novembri 2021 v meste Karadž, kde sa zúčastnila na pietnom akte za muža zabitého počas protestov v Iráne z roku 2019.

Amnesty International vtedy označila zatknutie tejto iránskej aktivistky za svojvoľné a opísala ju ako "väzňa svedomia prenasledovaného výhradne pre nenásilné aktivity v prospech ľudských práv". Iránsky súd jej už vlani v máji vymeral 30 mesiacov za mrežami a 80 rán bičom.

Mohammádíová v minulosti spolupracovala s iránskou laureátkou Nobelovej ceny za mier a obhajkyňou ľudských práv Širín Ebádíovou, ktorá v súčasnosti žije v zahraničí.