Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Amnesty: Iránske úrady zámerne upierajú väzňom zdravotnú starostlivosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa správy Amnesty International sa dá neposkytnutie náležitej lekárskej starostlivosti prirovnať k mimosúdnej poprave.

Paríž 12. apríla (TASR) - Organizácia Amnesty International obvinila v utorok iránske úrady, že zámerne upierajú zdravotnú starostlivosť a liečbu chorým väzňom. Od roku 2010 Amnesty zdokumentovala 96 prípadov úmrtí v iránskych väzeniach, ktoré zavinila nedostatočná lekárska starostlivosť.

TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá upozornila, že od začiatku tohto roka svetové médiá zaznamenali v Iráne už viacero prípadov zapríčinených zanedbaním zdravotnej starostlivosti. V januári zomrel v iránskom väzení na covid 48-ročný režisér a spisovateľ Baktáš Abtín, v marci zase 82-ročný austrálsko-iránsky občan Shokrollah Jebeli (vysl.: Šokrolláh Džebelí), ktorý trpel viacerými ochoreniami.

Podľa správy Amnesty International sa dá neposkytnutie náležitej lekárskej starostlivosti prirovnať k mimosúdnej poprave.

"Úmrtia vo väzbe, ktoré sú dôsledkom zámerného odopretia zdravotnej starostlivosti, sú aktom svojvoľného zbavenia života, čo sa na základe medzinárodného práva považuje za vážne porušenie ľudských práv," uviedla Diana Eltahawyová (vysl.: et-Tahávíová), zástupkyňa generálneho riaditeľa AI pre región Blízkeho východu a severnej Afriky.

V iránskych detenčných zariadeniach podľa nej panuje zarážajúca neúcta k ľudskému životu a pre chorých väzňov sa stávajú len akousi "čakárňou na smrť, v ktorej sa umiera aj na liečiteľné ochorenia".

Amnesty vo svojej správe zdokumentovala 96 prípadov takýchto úmrtí, ku ktorým došlo od roku 2010 v 30 rôznych iránskych ústavoch pre výkon trestu; takýchto prípadov však bolo podľa nej v skutočnosti zrejme viac. K 64 z 96 potvrdených úmrtí došlo priamo vo väzniciach, a nie v nemocniciach. Prevažnú väčšinu z nebožtíkov tvorili osoby v mladšom alebo strednom veku.

Organizácia uviedla, že predstavitelia iránskych väzníc často upierajú trestancom prístup k adekvátnej lekárskej starostlivosti vrátane diagnostických testov, pravidelných prehliadok či pooperačnej starostlivosti. "To vedie k zhoršovaniu zdravotného stavu i k zväčšovaniu bolesti a utrpenia chorých väzňov, a napokon to zapríčiňuje alebo prispieva k ich predčasným úmrtiam," píše sa v správe Amnesty International, z ktorej citovala agentúra AFP.