Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Amnesty obvinila USA z porušovania práv demonštrantov proti rasizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Bebeto Matthews

Protesty v Spojených štátoch podnietila násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota.

Washington 4. augusta (TASR) - V Spojených štátoch dochádzalo počas protestov proti rasovej diskriminácii a policajnej brutalite k porušovaniu práv demonštrantov. Vo svojej v správe zverejnenej v utorok to tvrdí ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), píše agentúra DPA.

Podľa AI použili bezpečnostné zložky v USA proti demonštrantom v snahe rozohnať pokojné zhromaždenia opakovane "fyzické násilie, slzný plyn, dráždivé chemické látky či gumové projektily".

V správe AI sa ďalej uvádza, že nedávne udalosti vyvolali obavy v súvislosti s právom na život a bezpečnosť, rovnosťou pred zákonom či právami na pokojné zhromažďovanie a slobodu prejavu.

AI tiež v správe uvádza 125 od seba nezávislých incidentov, pri ktorých došlo k "zbytočnému a nadmernému použitiu sily bezpečnostnými zložkami" v 40 štátoch a hlavnom meste Washington.

Bezpečnostné zložky však podľa AI okrem protestujúcich bezdôvodne zatýkali a tvrdo zasahovali aj voči novinárom či lekárom. AI tiež vyzýva na sprísnenie opatrení proti policajnému násiliu a jeho stíhanie.

Protesty v Spojených štátoch podnietila násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota po zásahu belošských policajtov.

Podľa AI zomrie v USA v dôsledku policajného násilia každoročne viac ako 1000 ľudí. Oficiálne štatistiky však nie sú k dispozícii.