Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Amnesty odsúdila používanie gumových projektilov na protestoch

Demonštrant sa v stredu 8. marca 2023 pokúša hovoriť s políciou pred budovou gruzínskeho parlamentu v gruzínskom Tbilisi. Foto: TASR/AP

AI upozorňuje na "alarmujúci nárast" prípadov očných zranení vrátane ruptúry očnej gule, odlúčenia sietnice a úplnej straty zraku.

Londýn 14. marca (TASR) - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v utorok upozornila, že policajná prax používania gumových či iných projektilov voči pokojným demonštrantom sa stáva čoraz bežnejšou po celom svete, čo vedie k mnohým zraneniam očí a dokonca k úmrtiam protestujúcich. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

AI preto v najnovšej správe, ktorú vypracovala po výskume vo viac než 30 krajinách po dobu piatich rokov, vyzvala na zlepšenie globálnej regulácie výroby a používania takéhoto policajného vybavenia, ako aj obchodovania s ním.

"Tisíce demonštrantov a okoloidúcich boli zohavení a desiatky boli zabité často bezohľadným a neprimeraným použitím" týchto zbraní označovaných za neletálne, uvádza AI v správe, ktorú pripravila spoločne s výskumnou nadáciou Omega.

Boli medzi nimi gumové projektily, pogumované broky a granáty so slzotvorným plynom vypálené priamo na demonštrantov v Južnej a Strednej Amerike, Európe, na Blízkom východe, v Afrike a v Spojených štátoch.

AI upozorňuje na "alarmujúci nárast" prípadov očných zranení vrátane ruptúry očnej gule, odlúčenia sietnice a úplnej straty zraku. Len v Čile spôsobili zásahy polície počas protestov od októbra 2019 vyše 30 prípadov oslepnutia, vyplýva z údajov tamojšieho inštitútu pre ľudské práva.

Demonštranti v ďalších krajinách, ktoré AI skúmala, utrpeli tiež zlomeniny kostí a lebky, poranenia mozgu, natrhnutie vnútorných orgánov, ako aj prepichnutie srdca alebo pľúc v dôsledku zlomených rebier.

V Iraku bezpečnostné sily úmyselne vypálili na protestujúcich špeciálne granáty, ktoré sú desaťkrát ťažšie než typická munícia so slzotvorným plynom. Tieto zákroky si v roku 2019 vyžiadali najmenej dve desiatky mŕtvych. V Španielsku viedlo použitie gumových projektilov vo veľkosti tenisovej loptičky k najmenej jednému úmrtiu v dôsledku poranenia hlavy, uviedla skupina Stop Balas de Goma.