Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Amnesty: Saudská Arábia zintenzívnila prenasledovanie aktivistov

Na archívnej snímke z 18. septembra 2019 saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Foto: TASR/AP

Zaznamenaný počet popráv v krajine klesol podľa organizácie počas minulého roka o 85 percent. Najmenej 40 ľudí však popravili medzi januárom a júlom tohto roka, čo je viac než za celý rok 2020.

Bejrút 3. augusta (TASR) - Saudská Arábia zintenzívnila prenasledovanie disidentov a ľudskoprávnych aktivistov po prestávke súvisiacej s minuloročným predsedníctvom krajiny v skupine G20, uviedla v utorok ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). Informuje o tom agentúra AFP.

Saudskoarabské úrady "drzo zintenzívnili prenasledovanie ochrancov ľudských práv a disidentov a zvýšili počet popráv za posledných šesť mesiacov po prestávke... počas predsedníctva Saudskej Arábie v G20," uvádza sa vo vyhlásení organizácie.

Najmenej 13 ľudí bolo stíhali alebo odsúdili "po hrubo nespravodlivých procesoch pred špecializovaným trestným súdom," spresnila Amnesty.

Zaznamenaný počet popráv v krajine klesol podľa organizácie počas minulého roka o 85 percent. Najmenej 40 ľudí však popravili medzi januárom a júlom tohto roka, čo je viac než za celý rok 2020.

"Akonáhle poklesol záujem o Saudskú Arábiu v súvislosti s G20, úrady znovu začali nemilosrdne prenasledovať ľudí, ktorí sa odvážia slobodne vyjadriť svoj názor alebo kritizovať vládu," uviedla Lynn Maaloufová z Amnesty. V jednom prípade bol humanitárny pracovník potrestaný 20 rokmi väzenia "za obyčajný tvít, v ktorom vyjadril kritiku na adresu hospodárskej politiky", dodala. Ak aj nejakých aktivistov prepustili, úrady na nich uvalili rôzne reštrikcie vrátane zákazu vycestovať z krajiny.

Muhammad bin Salmán, ktorý sa v roku 2017 stal saudskoarabským korunným princom, spustil liberalizáciu krajiny. Snaží sa totiž diverzifikovať ekonomiku odkázanú na ropu, konštatuje agentúra AFP. Súčasne však začal s potláčaním disentu.

Ľudskoprávne organizácie a aktivisti pravidelne obviňujú miestnych vládcov z porušovania ľudských práv a prenasledovania disidentov vrátane novinárov a aktivistov za práva žien.