Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Amnesty: V Iráne od začiatku roka popravili už takmer 100 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR - Jaroslav Novák

Popravy mali nasledovať po nespravodlivých súdnych procesov, v ktorých od začiatku roka odsúdili na smrť aj viac než desať ďalších osôb.

Londýn 3. marca (TASR) - Najmenej 94 ľudí popravili iránske úrady v priebehu januára a februára tohto roka, uviedla vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Amnesty spolu s iránskou organizáciou Nadácia Abdurráhmana Borúmanda (Abdorrahman Boroumand Foundation) so sídlom v USA uviedli, že medzi týmito popravenými je najmenej 14 Kurdov, 13 Balúčov a jeden etnický Arab.

Popravy mali nasledovať po "veľmi nespravodlivých súdnych procesoch", v ktorých od začiatku roka odsúdili na smrť aj viac než desať ďalších osôb.

Na základe prieskumu, ktorý uskutočnili spomínané ľudskoprávne organizácie, počet popráv v Iráne v porovnaní s uplynulým rokom značne stúpol. Citovali tiež zdroje, ktoré v tejto súvislosti spomínali prípady "strašného násilia či mučenia".

"Kroky iránskych úradov predstavujú útok na právo na život a nehanebný pokus naďalej utláčať etnické menšiny a šíriť strach, že voči odporcom režimu bude používaná hrubá sila - či už v uliciach alebo na šibenici," podotkla spoluzakladateľka a výkonná riaditeľka nadácie Abdurráhmana Borúmanda Roja Borúmandová.

Diana Eltahawyová z Amnesty International obvinila Irán, že pri vynášaní rozsudkov smrti systematicky využíva vynútené priznania obvinených osôb. Ľudskoprávni aktivisti dlhodobo poukazujú na to, že iránske úrady zneužívajú súdne konania ako jeden z prostriedkov represie.

V Iráne vypukli pred piatimi mesiacmi masové demonštrácie a ich spúšťačom bola smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zatkla teheránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. Úrady v Teheráne popravujú aj účastníkov poslednej vlny týchto protestov, píše DPA. Popravy sú v Iráne zväčša vykonávané obesením.

Protesty v Iráne predstavujú pre tamojší islamský režim najhoršiu krízu za uplynulých niekoľko desaťročí.