Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Amnesty vyzýva na vyvodenie zodpovednosti za zločiny na Ukrajine

Pohľad na zničené domy v meste Irpiň na predmestí Kyjeva 30. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Zločiny ruskej armády, ktoré sa nám podarilo zdokumentovať, majú charakter nezákonných útokov a úmyselného zabíjania civilného obyvateľstva, uviedla generálna tajomníčka AI Agnes Callamardová.

Bratislava/Kyjev 6. mája (TASR) - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vykonala terénny výskum v oblasti severozápadne od ukrajinskej metropoly Kyjev a zdokumentovala sériu vojnových zločinov. AI v tejto súvislosti vyzýva na vyvodenie zodpovednosti voči ruskej armáde na všetkých stupňoch velenia. TASR o tom v piatok informovala Daniela Mužíková z Amnesty International Slovensko.

Ľudskoprávna organizácia svoje zistenia publikovala v správe s názvom "On sa už nevráti". Dokument vychádza z desiatok rozhovorov a skúmania dôkazového materiálu. Výskumný tím AI zdokumentoval nezákonné letecké útoky na mesto Boroďanka a mimosúdne popravy v Buči, Andrijivke a ďalších predmestiach Kyjeva.

"Zločiny ruskej armády, ktoré sa nám podarilo zdokumentovať, majú charakter nezákonných útokov (na civilné ciele) a úmyselného zabíjania civilného obyvateľstva," uviedla generálna tajomníčka AI Agnes Callamardová, ktorá v uplynulých dňoch navštívila dotknutú oblasť.

"Stretli sme sa s rodinami, ktorých blízki zahynuli pri strašných útokoch a ktorých životy sa v dôsledku ruskej invázie navždy zmenili... Všetky zodpovedné osoby vrátane vyšších veliacich dôstojníkov musia byť postavené pred spravodlivosť," dodala Callamardová.

Tetyana Boikiv, 52, vpravo, objíma svoju susedku Svitlanu Pryimachenko (48) počas pohrebu svojho manžela Mykolu Moroza (47) v dedine Ozera neďaleko Buchy na Ukrajine v utorok 26. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Tím Amnesty International bol v oblasti 12 dní. Výskumníci a výskumníčky sa rozprávali s dohromady 84 ľuďmi. Až 45 z nich malo vlastné, nesprostredkované poznatky o nezákonnom zabití svojich príbuzných a susedov ruskými vojakmi. V niektorých prípadoch boli priamo očitými svedkami zabíjania. Ďalších 39 ľudí svedčilo o leteckých útokoch na bytové domy.

V Boroďanke došlo podľa zistení AI k útokom, ktoré nerozlišovali medzi civilnými a vojenskými cieľmi a zničili celú obytnú štvrť. Pri krviprelievaní prišlo o život najmenej 40 civilistov a ďalšie tisíce stratili domov.

V Buči a v niekoľkých ďalších mestách a obciach severozápadne od Kyjeva sa výskumnému tímu podarilo zdokumentovať 22 prípadov nezákonných zabití príslušníkmi ruskej armády, pričom vo väčšine prípadov išlo "zjavne o mimosúdne popravy".

Moskva zabíjanie civilistov na Ukrajine popiera. Ruský prezident Vladimir Putin bez poskytnutia dôkazov vyhlásil, že išlo o provokáciu, s ktorou ruská armáda nemala nič spoločné. Začiatkom apríla šéf Kremľa udelil vyznamenania 36. brigáde, o ktorej ukrajinskí predstavitelia predtým uviedli, že stojí za údajnými vojnovými zločinmi v Buči.