Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Amsterdam plánuje ubytovať na výletnej lodi 1000 azylantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Amsterdam je po Velsene druhým holandským mestom, ktoré chce ubytovať utečencov na výletnej lodi.

Haag 30. augusta (TASR) - Holandský Amsterdam v utorok oznámil, že najmenej 1000 žiadateľov o azyl ubytuje na výletnej lodi. Mestská rada tak reagovala na varovanie charitatívnych organizácií pred humanitárnou krízou v utečeneckom centre Ter Apel na severe krajiny, kde minulý týždeň zomrelo trojmesačné dieťa. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Loď bude od 1. októbra kotviť v priemyselnej oblasti Westelijk Havengebie najmenej šesť mesiacov. V prípade potreby by na lodi mohlo byť až 1500 azylantov. Plán financovaný holandskou vládou podľa vyhlásenia mestskej rady "pomôže vyriešiť znepokojivú humanitárnu situáciu v Ter Apele".

Amsterdam je po Velsene druhým holandským mestom, ktoré chce ubytovať utečencov na výletnej lodi. Takýto zámer v júli predstavila holandská vláda, ľudskoprávne organizácie to však označili za "absurdné".

Holandské úrady začali cez víkend autobusmi odvážať žiadateľov o azyl z hlavného utečeneckého centra Ter Apel, kde pred bránami pre nedostatok miesta spávalo na zemi viac ako 700 ľudí. Spravodajcovia AFP v piatok videli pod provizórnymi plachtami v blízkosti špinavých prenosných toaliet ležať na zemi stovky ľudí.

Holandský premiér Mark Rutte po úmrtí dieťaťa povedal, že v stredisku došlo k chybám a prisľúbil "štrukturálne riešenie" problému. Krízu spôsobil najmä nedostatok zamestnancov po tom, ako vláda znížila počet ubytovacích miest počas pandémie koronavírusu.