Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kanadský premiér navštívil talianske Amatrice zničené zemetrasením

Kanadský premiér Justin Trudeau a starosta mesta Amatrice Sergio Pirozzi sa objímajú, pozerá sa na nich manželka Sophie Grégoireová-Trudeauová počas návštevy stredotalianskeho mesta Amatrice 28. mája 2017, ktoré vlani v auguste postihlo silné zemetrasenie. Zahynulo pri ňom približne 300 ľudí. Foto: TASR/AP

Stredotalianske mesto postihlo vlani v auguste silné zemetrasenie, pri ktorom zahynulo približne 300 ľudí.

Amatrice 28. mája (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau dnes navštívil stredotalianske mesto Amatrice, ktoré vlani v auguste postihlo silné zemetrasenie. Zahynulo pri ňom približne 300 ľudí.

Trudeaua počas návštevy v Amatrice sprevádzal taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano, predstavitelia miestnych úradov i záchranári.

Trudeau sa oboznámil s rozsahom škôd po zemetrasení z vlaňajšieho 24. augusta a dotrasoch, ktoré túto oblasť postihli v ďalších nasledujúcich mesiacoch.

Trudeau bol koncom týždňa jedným z účastníkov summitu lídrov siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta, ktorý sa konal v meste Taormina na juhotalianskom ostrove Sicília. V pondelok ho vo Vatikáne prijme pápež František.

Mestečko Amatrice, ležiace 140 kilometrov severovýchodne od Ríma a hojne navštevovaného turistami, sa po silnom zemetrasení z augusta a následných dotrasoch a ďalších zemetraseniach ocitlo v troskách. Zrútili sa aj časti Baziliky sv. Františka a sv. Augustína. Zničená bola aj miestna reštaurácia preslávená špagetami s omáčkou all'amatriciana.

Veľké škody a obete na životoch napáchalo zemetrasenie aj v okolitých mestách a obciach.

Kanadský premiér Justin Trudeau počas návštevy stredotalianskeho mesta Amatrice 28. mája 2017, ktoré vlani v auguste postihlo silné zemetrasenie. Zahynulo pri ňom približne 300 ľudí.
Foto: TASR/AP